Vlada smjenjuje prvog čovjeka MNE Airlines-a

Dodajte komentar

Pre­mi­jer Mi­lo Đu­ka­no­vić na­mje­ra­va da u na­red­nom pe­ri­o­du smi­je­ni Zo­ra­na Đu­ri­ši­ća sa po­zi­ci­je pred­sjed­ni­ka od­bo­ra di­rek­to­ra Mon­te­ne­gro­er­laj­nza, ka­za­lo je „Da­nu” vi­še iz­vo­ra bli­skih Vla­di.

Đu­ri­šić je osnivač na­ci­o­nal­nog avi­o­pre­vo­zni­ka i na nje­go­vom če­lu je 19 go­di­na, a o nje­go­voj smje­ni se spe­ku­li­še vi­še od go­di­nu da­na zbog lo­šeg po­slo­va­nja kom­pa­ni­je. Mi­nus, ko­ji je vje­što pri­kri­vao po­sled­njih go­di­na i o nje­mu ne­ra­do go­vo­rio, iz­no­si oko 23,5 mi­li­o­na eura, a ne­dav­no mu je Vla­da po dru­gi put u krat­kom pe­ri­o­du ga­ran­to­va­la za kre­di­te ko­je ni­je mo­gao da vra­ća.

Pre­ma na­šim in­for­ma­ci­ja­ma, po­red du­ga od pre­ko 20 mi­li­o­na i ukup­no 10,1 mi­li­on eura ga­ran­ci­ja ko­je je Vla­da da­la u po­sled­njih go­di­nu da­na, kap ko­ja je pre­li­la ča­šu je iz­vje­štaj Dr­žav­ne re­vi­zor­ske in­sti­tu­ci­je, ko­ji je utvr­dio niz ne­pra­vil­no­sti u po­slo­va­nju to­kom 2011. go­di­ne.

Vr­hov­na re­vi­zi­ja je kra­jem pro­šle go­di­ne kon­sta­to­va­la da je Đu­ri­šić al­fa i ome­ga kom­pa­ni­je, od­no­sno da je iz­vr­šni di­rek­tor i pred­sjed­nik od­bo­ra di­rek­to­ra, što je su­prot­no Za­ko­nu o pri­vred­nim dru­štvi­ma. Ta­ko­đe, Đu­ri­šić je te go­di­ne, ka­da je po­slo­vao sa gu­bit­kom od 9,5 mi­li­o­na eura, sa­krio dug od 2,85 mi­li­o­na eura, to jest to­li­ko je iz­no­si­la raz­li­ka u po­da­ci­ma iz­me­đu Mon­te­ne­gro­er­lajn­za i Aero­dro­ma, Kon­tro­le le­te­nja, Fon­da za za­drav­stvo, JAT-a i Lov­ćen osi­gu­ra­nja, oko du­ga na­ci­o­nal­nog avi­o­pre­vo­zni­ka pre­ma tim pred­u­ze­ći­ma.

Re­vi­zi­ja je utvr­di­la da je na kra­ju 2011. dug kom­pa­ni­je bio 17,87 mi­li­o­na eura, dok je la­ni kom­pa­ni­ja za­bi­lje­ži­la gu­bi­tak od 5,7 mi­li­o­na eura, što je ukup­no oko 23,5 mi­li­o­na eura po­čet­kom ove go­di­ne. Vr­hov­na re­vi­zi­ja je kon­sta­to­va­la i da je kom­pa­ni­ja kre­di­te ko­je je da­la za­po­sle­ni­ma za ku­po­vi­nu sta­na, na osno­vu od­lu­ke bor­da ko­jim pred­sje­da­va Đu­ri­šić, knji­ži­la na se­be, iako je to pro­tiv­za­ko­ni­to.

Đu­ka­no­vić ne mo­že da smi­je­ni Đu­ri­ši­ća, ko­ji je ko­ver­ti­rao ostav­ku pred ok­to­bar­ske iz­bo­re, pri­je ne­go što se od­re­di da­tum skup­šti­ne ak­ci­o­na­ra. Van­red­na skup­šti­na Mon­te­ne­gro­er­laj­nza ni­je za­ka­zi­va­na, dok će re­dov­na bi­ti po­lo­vi­nom go­di­ne. Ka­da Đu­ka­no­vić od­lu­či da smi­je­ni Đu­ri­ši­ća, Vla­da će sed­mi­cu pri­je skup­šti­ne ak­ci­o­na­ra od­re­di­ti ime na­sled­ni­ka ili v.d. a ak­ci­o­na­ri će je pri­hva­ti­ti, s ob­zi­rom da je Vla­da ve­ćin­ski vla­snik sa 99,9 od­sto ak­ci­ja.

Go­di­na      Mi­nus u po­slo­va­nju
2012          5,7 mil
2011          9,5 mil
2010         3,7 mil
2009        4,68 mil(mi­nus iz ra­ni­jih go­d.)

Bez od­go­vo­ra

Đu­ri­šić ju­če ni­je od­go­va­rao na po­zi­ve i SMS po­ru­ke „Da­na”, ali je sre­di­nom pro­šle go­di­ne, ka­da je po de­se­ti put iza­bran za pred­sjed­ni­ka bor­da di­rek­to­ra, iz­ja­vio da se u Cr­noj Go­ri uspjeh ne pra­šta.

– Osni­vač sam kom­pa­ni­je, u ko­ju ni­ko ni­je vje­ro­vao, ni po­zi­ci­ja ni opo­zi­ci­ja, ni no­vi­na­ri pa ni oni ku­ći, i na­pra­vi­li smo jed­nu od bo­ljih. Ni­je­dan cent sub­ven­ci­ja ni­smo po­tro­ši­li u po­sled­njih pet go­di­na. Ako to ni­je do­bra pre­po­ru­ka, ne znam šta je – ka­zao je Đu­ri­šić, prenosi Dan.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *