Česi donose ponudu za TE

Dodajte komentar

Češka kompanija Škoda praha invest dostaviće narednih dana ponudu za gradnju drugog bloka Termoelektrane u Pljevljima, saznaju Dnevne novine. Ponude su već dostavile dvije kineske kompanije, a kako je potvrđeno listu, stigla su i pisma o namjerama za ulaganje od investitora iz Slovačke i Poljske. 

Sve u svemu, u toku je oštra trka ko će dobiti posao vrijedan oko 275 miliona eura. Česi su u novembru prošle godine poslali Pismo o namjerama, u kome obavještavaju Vladu da su zainteresovani da realizuju taj projekat, prenosi cdm.me.

Da bi se krenulo u gradnju prvog većeg energetskog objekta od 1982. godine, preduslov je objedinjavanje Rudnika uglja i TE Pljevlja odnosno osiguranje dugoročnog snabdijevanja potrošača električnom energijom i obezbjeđivanje kontinuiteta proizvodnje. Poznato je da svi rudnici uglja u regionu posluju u sastavu termoelektrana ili kao dio mješovite korporacije i radi se o kapacitetima sličnog obima kao pljevaljska Termoelektrana i Rudnik uglja Pljevlja.

Kako je objašnjeno, kada je riječ o sličnim investicijama, međunarodna praksa pokazuje da država definiše specijalni zakon, u skladu sa evropskim standardima, koji bi bio lex specialis, i koji bi pratio i ubrzao ovaj projekat, ali i ostale investicije u narednom periodu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *