Berlin se ne zadužuje od 2015. godine

Dodajte komentar

Njemačka Vlada usvojila je danas nacrt budžeta za sljedeću godinu, kojim je predviđeno da se obim dodatnog zaduživanja značajno smanji i potpuno obustavi 2015. godine. Ministar finansija Volfgang Šojble rekao je da je ovo „snažan signal“ ostatku Evrope, koja je zahvaćena dužničkom krizom.

Nacrtom je predviđen strukturno uravnotežen budžet za sljedeću godinu uz zaduživanje od 6,4 milijardi eura, što je znatno manje od 17,1 milijardi eura predviđenih za ovu godinu.

Pozajmljivanje novca na finansijskim tržištima biće potpuno obustavljeno 2015. godine, što je godinu dana ranije od prvobitnog plana. Zaduživanja ne bi trebalo da bude ni poslije 2015. godine, prenio je AP.

Javna potrošnja sljedeće godine biće smanjena na 296,9 milijardi eura, što je za 1,7 odsto manje u poređenju sa ovogodišnjih 302 milijardi eura. Naplata poreza biće povećana sa ovogodišnjih 260,6 milijardi eura na 269 milijardi eura u 2014. godini i nastaviće da raste u narednim godinama.

Koalicija desnog centra koju predvodi kancelar Angela Merkel vrši pritisak na ostale zemlje eurozone da smanje budžetske deficite i ukupne dugove i napominje da sama svojim postupcima daje primjer, prenosi Capital.

Za razliku od mnogih ostalih zemalja eurozone, privreda Njemačke konstantno je rasla u prethodnim godinama, a država ostvaruje stabilne poreske prihode.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *