Belgijska banka prodala Sloveniji udio u NLB-u

Dodajte komentar

Belgijska banka KBC prodala je Sloveniji svoj udio od 22 odsto u najvećoj slovenačkoj banci NLB, čime se zvanično povukla iz te banke, prenosi B92.

Država je tako, po cijeni od jednog eura za akciju, postala vlasnik još 22 odsto akcija NLB, ukupne vrijednosti 2,76 miliona eura, ojačavši svoju poziciju u banci koja je poslednjih godina bilježila velike gubitke zbog nenaplativih kredita i kojoj će ove godine biti potrebna nova dokapitalizacija.

Sporazum o prodaji akcija najavljen je krajem prošle godine, ali je bilo neophodno da ga odobri Kancelarija za zaštitu konkurentnosti.

Prodajom svog udjela u NLB, KBC je ispunio jedno od obećanja datih Evropskoj komisiji u vezi sa planom restrukture. Prodaja je rezultovala gubitkom od 100 miliona eura, koji je belgijska grupacija već uračunala u rezultate posljednjeg prošlogodišnjeg kvartala. Banka uticaj prodaje na svoj kapital opisuje kao zanemarljiv.

KBC je 2002. kupio 34 odsto akcija NLB za 435 miliona eura. Odnosi između belgijskog i slovenačkog kreditora pogoršani su 2006, kada tadašnja vlada premijera Janeza Janše nije dozvolila da KBC postane većinski vlasnik NLB. Nakon toga, belgijska banka odbijala je da igra stratešku ulogu u NLB.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *