Snižen kreditni rejting Italije

Međunarodna bonitetna agencija Fič /Fitch/ snizila je kreditni rejting Italije za jedan stepen, sa A- na BBB+, sa negativnom prognozom da se pad boniteta ove države neće zaustaviti na ovom nivou.

Fič je ukazao na neizvjesne rezultate parlamentarnih izbora u Italiji, zbog kojih je malo vjerovatno da će u narednih nekoliko sedmica biti formirana stabilna nova vlada, prenose Vijesti.

Agencija napominje i da je recesija u Italiji jedna od najdubljih u Evropi, upozoravajući da politička neizvjesnost i buduće strukturne reforme, koje su pod znakom pitanja, predstavljaju rizike koji prijete realnoj ekonomiji.

Bonitetna agencija Fič predviđa da će javni dug Italije, koji je među najvećima u Evropi, ove godine dostići rekordnih 130 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), u odnosu na raniju prognozu od 125 odsto. Italijanska privreda će, po svoj prilici, ove godine potonuti 1,8 odsto, nakon pada od 2,4 odsto iz prošle godine.

Italijanski rejting BBB+ još je u kategoriji investicionih i stoji iza ekonomije koja je, kako navodi agencija, relativno stabilna i diversifikovana, uz srednji nivo zaduženosti privatnog sektora.

Check Also

IRF organizuje konferenciju “Izvori finansiranja zelene i digitalne tranzicije i unapređenja infrastrukture sjevernog regiona”

Uz podršku Delegacije EU u Crnoj Gori i Kancelarije za evropske integracije, 29-30. novembra u …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *