Mađarski OTP uvećao neto dobit u cijeloj godini 46 posto

Dodajte komentar

Mađarska banka OTP u petak je objavila da je u četvrtom tromjesečju lani ostvarila neto dobit od 26,15 milijardi forinti (114,43 miliona dolara), dok je u istom razdoblju godine ranije zabilježila gubitak od 25,84 milijardi forinti. Bančini prihodi u četvrtom su tromjesečju iznosili 214,9 milijardi forinti i bili su manji za dva posto u poređenju s istim razdobljem godinu ranije, pokazali su rezultati poslovanja OTP-a za četvrto tromjesečje i cijelu 2012. godinu.

Stabilni prihodi i dobit omogućili su mađarskoj banci da u četvrtom tromjesečje rezerviše golemih 70,3 milijarde forinti na ime potencijalnih gubitaka po lošim zajmovima. Time je pokrivenost loših kredita uvećana na 80 posto krajem 2012., sa 77,9 posto koliko je iznosila tri mjeseca ranije. U cijeloj prošloj godini banka je ostvarila 46 posto veću neto dobit nego u 2011., od 122,6 milijardi forinti, dok su prihodi uvećani četiri posto, na 844,55 milijardi forinti, prenosi Poslovni.hr.

U OTP-u među glavnim razlozima za značajno poboljšanje izdvajaju smanjene iznose prilagođavanja, ukazujući na izostanak troškova povezanih s otpisom goodwill-a i manje gubitke po prijevremeno otplaćenim deviznim kreditima. Inostrano poslovanje, s obzirom na raširene ogranke u nekoliko zemalja centralne Evrope, uključujući i Hrvatsku, te u Rusiji, lanjskoj je dobiti OTP-a doprinijelo sa 61 milijardom forinti, što je 20 posto više u odnosu na godinu ranije.

Takav se rast pripisuje visokim maržama u potrošačkom kreditiranju koje posebno raste u Rusiji i Ukrajini. Ujedno su izvijestili i o snažnoj kapitalnoj poziciji, pri čemu je stopa adekvatnosti kapitala krajem 2012. dosegla 19,7 posto, u odnosu na 18,2 posto koliko je iznosila na kraju trećeg tromjesečja. Regulatorni minimum iznosi osam posto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *