“Federalna Evropa” izlaz iz krize?

Dodajte komentar

Kriza eurozone i Evropske unije još nije završena, izjavio je bivši belgijski premijer Gi Verhofstat, ocijenivši da je izlaz stvaranje federalnog modela u Uniji.

On je, gostujući na tribini Brukings instituta u Vašingtonu, ocijenio da su preuranjeni glasovi o kraju krize, pošto je Italija pokazala, da je dovoljno da se dese jedni neizvjesni izbori, pa da se tržište ustalasa.

“Kriza traži duboko i strukturalno rešenje. Potrebno je pristupiti federalnom modelu, stvoriti pravu vladu umjesto Evropske komisije, kao i dvodomni parlament umjesto sadašnjeg jednodomnog”, smatra Verhofstat.

Bivši premijer Belgije je kazao da je, sem fiskalne discipline, potreban i privredni rast i povećana proizvodnja za izlazak iz krize u eurozoni.

“Uz sve to, neophodna je i solidarnost. Poreski obveznici u Holandiji ili Njemačkoj moraju da shvate da oni ne daju Grčkoj, već to čine za zajedničku EU i euro. U suprotnom, nijedna od 27 pojedinačnih država nema šta da traži na svjetskoj mapi”, naglasio je Verhofstat.

On je kritikovao neke političare u Evropi, za koje je rekao da i dalje žive u 19. vijeku.

“Svaka država – sama, ne može ništa da uradi. Imamo Kinu, koja je kontinent, civilizacija, Indiju koja je isto to. Šta bilo koja sama evropska državica može da uradi u poređenju sa njima”, istakao je belgijski političar.

Prema njegovim riječima, sadašnji Evropski savjet uglavnom zastupa interese pojedinačnih država, a ne Unije u cjelini.

“To je slučaj kao da u Americi ne postoji predsednik, već se pedeset guvernera država sastaje nekoliko puta godišnje i donosi odluke”, dodao je Verhofstat, prenosi b92.net.

On je zaključio da je u interesu i EU i SAD da se potpiše sporazum o trgovinskoj razmjeni.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *