‘Evropska finansijska kriza gotovo u potpunosti iščezla iz medija’

Povjerenje njemačkih potrošača blago se poboljšalo na pragu marta, drugi mjesec zaredom, poduprto pojačanim optimizmom u vezi sa stanjem u ekonomiji u predstojećem razdoblju s obzirom na stišavanje krize u eurozoni, pokazalo je u srijedu objavljeno istraživanje instituta GfK. Indeks raspoloženja potrošača za mart porastao je na 5,9 bodova, što je njegova najviša vrijednost od novembra prošle godine. U februaru iznosio je 5,8 bodova, izvijestio je GfK.

Indeks se temelji na anketi u kojoj učestvuje oko 2.000 njemaca. Njegovu su vrijednost u najnovijem istraživanju poduprla poboljšana očekivanja potrošača vezano za stanje u privredi u narednom razdoblju i pojačana spremnost na kupovinu.

“Trenutno je evropska finansijska kriza gotovo u potpunosti iščezla iz medija. Mirni su i igrači na finansijskim tržištima pa su Njemci relativno opušteni u pogledu budućnosti. Očekuju stabilno poboljšanje stanja u njemačkoj privredi u predstojećim mjesecima”, stoji u saopštenju instituta GfK.

Iako je više istraživnja u posljednje vrijeme signaliziralo poboljšano raspoloženje među potrošačima, institucionalnim ulagačima i poslovnim čelnicima, koji sada očekuju solidan rast privrednih aktivnosti u tekućem tromjesečju, nakon 0,6-postotnog pada u posljednja tri mjeseca 2012., zasada nema puno konkretnih podataka u prilog takvim ocjenama, prenosi Poslovni.hr.

Check Also

Apple sljedeće godine predstavlja najskuplji iPhone do sada

Apple istražuje mogućnost lansiranja još skupljeg iPhone ‘Ultra’ telefona, koji bi bio napredniji od modela …

Leave a Reply

Your email address will not be published.