Slovenija mora da vrati u budžet EU 286.000 eura

Dodajte komentar

Slovenija će u evropski budžet morati da vratiti 286.000 eura nepravilno korištenih sredstava za poljoprivredu, objavila je u utorak Evropska komisija.

Iako je riječ o sitnici u odnosu na ukupno 414 miliona eura neopravdanih izdataka za poljoprivredu na nivou cijele EU, slovenački član evropskog revizorskog suda, tijela koje nadzire potrošnju iz zajedničkog budžeta, smatra da Slovenija ima teškoće u korištenju evropskih sredstava, te da se to pokazuje i na ovom primjeru.Prema revizorskom izvještaju za 2011. godinu, Slovenija na području regionalnog razvoja i strukturnih politika ima probleme i nedovoljno učinkovito koristi sredstva, rekao je u utorak Milan Cvikl, slovenački član evropskog revizorskog tijela u kojm su predstavnici svih 27 država članica.

Prilikom transakcija dolazi do grešaka, mnogo je problema s poštovanjem pravila za javne nabavke, a za finansiranje istraživačkih projekata nema prave kontrole niti se tražena sredstva uvijek mogu opravdati, rekao je Cvikl, govoreći na jednom predavanju u Mariboru, prenosi seebiz.eu.

Revizija proračuna za 2011. godinu pokazala je da je 3,9 posto sredstava iz evropskog budžeta na nivou cijele EU bilo isplaćeno nepravilno, odnosno da nije smjelo biti isplaćeno, a riječ je o oko pet milijardi eura, rekao je Cvikl.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *