Hedge fondovi bježe iz zlata, klade se na brzi pad cijena šećera i kafe

Dodajte komentar

Hedge fondovi bježe iz zlata. U sedmici koja je završila 19. februara smanjili su dugoročne pozicije u fjučersima i opcijama na zlato za čak 40 posto, na 42,318, što je najveći pad od 31. jula 2007.

Pokazuju to podaci američke komisije za trgovinu fjučersima. S druge strane, kratkoročne pozicije u šećeru i kafi dotakle su rekordne visine, no investitori se klade na pad ove dvije vrste robe. Globalni nivo trgovanih proizvoda koji se temelje na zlatu pala je prošle nedjelje 1,6 posto, najviše od avgusta 2011. nakon što su informacije sa sastanka Feda pokazale kako neki činovnici američke centralne banke smatraju da bi trebalo smanjiti intenzitet kupovina obveznica.

Standard&Poor'sov GSCI Spot Index 24 vrste sirovine pao je 2,6 posto. Indeks je u četiri godine (zaključno sa 31. decembrom prošle godine), uzletio 85 posto.

– Očekivanja i retorika Feda o izlaznoj strategiji preplašila je ljude i navela da pomisle kako će Fed smaniiti stimulanse. Ima dosta “slabih” vlasnika zlata a i onih koji nisu uvjereni u to koliko je dobro držati zlato sada, kaže James Dailey iz TEAM Financial Asset Managementa za Bloomberg, prenosi seebiz.eu.

Kineska potražnja za robama ostaće snažna i podržavaće cijene. Ta će zemlja uvoziti više energenata, metala i žitarica, predviđa Adrian Day iz Adrian Day Asset Managementa.

Kina je kupila 410.000 metričkih tona soje od SAD-a, otkrilo je 22. februara Ministarstvo poljoprivrede. Najmnogoljudnija svjetska država ima strukturni manjak žitarica jer potražnja stalno raste. Istovremeno, uvoz bakra u Kinu porastao je u januaru 2.9 posto.

Veliki problemi u brazilskoj luci Santos mogli bi odgoditi pošiljke soje, kukuruza, pšenice, riže i šećera za Kinu. Brazilske luke imaju 192 broda na čekanju a oni trebaju prevesti 10,8 miliona tona roba. Poređenja radi, godinu dana ranije na utovar je čekalo 90 brodova s 4,1 miliona tona robe.

Investitori se klade na brzi pad cijene šećera i kafe. Trenutno je aktivno 57.073 takvih ugovora za šećer i 28.454 ugovora za kafu, a oba su pokazatelja posljednji put bila ovako negativna u junu 2006. godine. Razlog je jasan, zalihe kafe u skladištima najviše su od marta 2010. godine. Ovo će vjerovatno biti treća uzastopna godina kako svjetska proizvodnja šećera nadmašuje potražnju. Slična je situacija i sa sojom čije će američke zalihe biti udvostručene, a domaća proizvodnja trebala bi porasti 13 posto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *