S&P: Kipar pred bankrotom

Dodajte komentar

Kipar je suočen sa značajnim i rastućim rizikom nesposobnosti da podmiruje svoje finansijske obveze, pogotovo ako mu u pomoć ne priskoče eurozona i Međunarodni monetarni fond (MMF), upozorila je srijedu bonitetna agencija Standard & Poor's (S&P).

Kipar je snažno izložen Grčkoj i treba mu 17 milijardi eura pomoći za dokapitalizaciju banaka i finansiranje vlade u iduće tri godine.

Standard & Poor's objavio je najnovije upozorenje neposredno uoči drugog kruga predsjedničkih izbora koji će biti održan u nedjelju. U trci su ostali konzervativni kandidat Nikos Anastaziades koji se zalaže za hitan sporazum o finansijskoj pomoći i ljevičarski kandidat Stavros Malas koji takođe podržava zahtjev za pomoć, ali uz manje teških mjera štednje.

-Smatramo da su šanse da ćemo u 2013. ponovo sniziti rejting Kipar najmanje jedan prema tri, pogotovo ako izostane službena finansijska pomoć iz Evropskog stabilizacijskog mehanizma (ESM) i/ili MMF-a, što znači da kiparskim vlastima neće preostati drugo nego da restrukturiraju finansijske obaveze – kazao je čelnik nadležnog S&P-ovog odjeljenja Moritz Kraemer.

-Takođe bismo mogli sniziti rejting ako ocijenimo da (kiparske) vlasti nisu u stanju ispuniti uslove koji će biti vezani za službeni program pomoći.

S&P trenutno ocjenjuje Kipar ocjenom ‘CCC+’, što ulagačima sugeriše da ne bi trebali kupovati kiparske obveznice jer uključuju veliki rizik neplaćanja. Prognoza za rejting takođe je negativna, prenosi Bankamagazine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *