EU istragu o namještanju kamata proširuje i na švajcarski franak

Dodajte komentar

Evropska komisija proširila je istragu o mogućem namještanju ključnih kamatnih stopa poput euribora i libora i na kamatne proizvode za švajcarski franak.

Povjerenik EU-a za tržišnu utakmicu Joaquin Almunia kazao je da je istraga fokusirana na niz slučajeva mogućih manipulacija.

-Sumnjamo u nedopušteno dogovaranje pojedinih aktera na tržištu finansijskih derivata – banaka ali i brokera- kazao je Almunia.

-Zahvaljujući tim mogućim dogovorima, kojima se narušava ravnopravno tržišna utakmica kroz manipulacije kamatnim stopama, akteri su mogli na nepošten način ostvariti dodatnu zaradu na svojim tržišnim transakcijama- dodao je.

Američke vlasti nedavno su britanskoj banci Royal Bank of Scotland (RBS) odredile novčanu kaznu zbog učestvovanja u dogovaranju londonske međubankarske referentne kamatne stope libor.

Dok su Sjedinjene Države pokretale postupak za svaku banku pojedinačno, evropski regulatori nastojaće jednim postupkom obuhvatiti sve osumnjičene za učestvovanje u kartelu, naglasio je Almunia.

Regulatori su pokrenuli istragu protiv više od desetak banaka iz cijelog svijeta zbog sumnje da su dogovarale ključne kamatne stope za međusobne pozajmice koje utiču na kredite i finansijske instrumente vrijedne hiljadu milijardi dolara.

Euribor je kamata za međubankarske pozajmice u eurozoni, a libor referentna kamata za međubankarske pozajmice na londonskom tržištu. Obje odražavaju trošak zaduživanja banaka kod drugih finansijskih institucija, a temelje se na procjenama koje dostavljaju same banke, prenosi Bankamagazine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *