Vlada preuzima dug i zgradu Pobjede

Vlada Crne Gore danas će na sjednici usvojiti odluku prema kojoj će preuzeti oko 2,8 odsto poreza i doprinosa novinskog izdavačkog preduzeća Pobjeda, a zauzvrat će postati vlasnik atraktivne lokacije i zgrade u dijelu grada gdje se sada nalazi zgrada kompanije, pišu Dnevne novine.

Kako je iz Vlade ranije saopšteno, preuzimanjem dugova namjerava se srediti stanje u Pobjedi koja je već godinama u finansijskim problemima. 

Narednih dana očekuje se i održavanje sjednice skupštine akcionara na kojoj bi trebalo da se te odluke i formalizuju. Skupština je do sada odlagana dva puta, na zahtjev Ministarstva finansija. Momenat u kojem se odlučuje o takozvanom poravnanju između države i državnog preduzeća događa se kada je još aktuelna privatizacija u toku.

Za Pobjedu je ponudu dostavila sarajevska kompanija Avaz roto pres, ali ni nakon više od godinu razgovori nijesu formalno zaključeni. Avaz, čiji je vlasnik sarajevski biznismen Fahrudin Radončić, ponudio je u korigovanoj ponudi 100.000 eura za kupovinu oko 86 odsto akcija Pobjede.

Pored toga Avaz je bio spreman na ulaganja od 2,5 miliona eura, kao i 1,7 miliona za socijalni program. Nije jasno šta će biti u pregovorima sa Avazom nakon što država preuzme vlasništvo nad lokacijom Pobjede, jer je upravo jedan od glavnih motiva, što dokazuju i razne studije, da je lokacija koja u dugom roku može da obezbijedi kakav takav profit eventualnom investitoru.

Check Also

Željezarci: Ako do ponedjeljka ne bude poziva iz EPCG, počinjemo proteste

Radnici Željezare na današnjem zboru odlučili su da čekaju do ponedjeljka 6. februara zvaničan poziv …

Leave a Reply

Your email address will not be published.