Predstojeći italijanski izbori pritiskaju euro

Euro je u utorak oslabio prema dolaru na međunarodnim deviznim tržištima jer su ulagači zazirali od kupovina jedinstvene evropske valute pred italijanske izbore.

Euro je tako oslabio 0,04 posto prema dolaru, na 1,3345 dolara. Drži se međutim i dalje iznad najnižeg nivoa u posljednje tri nedjelje od 1,3306 dolara, na koju se spustio u petak.Jedinstvena evropska valuta oslabila je 0,6 posto prema jenu, na 124,69 jena.I dolar je oslabio prema jenu, za 0,5 posto, na 93,52 jena. Drži se tako ispod 94,22 jena, koliko je dostigao u ponedjeljak.

U fokusu ulagača su izbori u Italiji koji se održavaju 24. i 25. februara. Euro se našao pod pritiskom prodaja jer postoji bojazan da bi nakon izbora tamošnji parlament mogao biti rascjepkan, čime bi sprovođenje reformi u posrnuloj trećoj po veličini ekonomiji eurozone bilo dovedeno u pitanje.

Euru i dalje teret predstavljaju slabi ekonomski pokazatelji, koji su nedavno pokazali da je recesija u 17-članoj eurozoni dublja nego što se mislilo.

“Ulagači su neskloni većim kupovinama eura pred italijanske izbore koji imaju dalekosežne posljedice širom Evrope. Ako izbori iznjedre slabu i nekonzistentnu koaliciju, bilo bi to negativno za kurs eura prema dolaru”, kazao je valutni strateg u banci BBVA Peter Frank, prenosi seebiz.eu.

Kratkoročni podsticaj euru ranije je pružio podatak instituta ZEW koji ukazuje na znatno poboljšanje očekivanja institucionalnih ulagača u Njemačkoj u februaru, iako je razočarala njihova ocjena trenutnog stanja u ekonomiji, koja je ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na mjesec ranije.

“Euro nije uspio održati uzlazni trend nakon podataka ZEW-a zato što je razočarao podindeks koji se odnosi na ocjenu aktuelnog stanja u ekonomiji. A ako se aktuelno stanje pogoršava, onda poboljšana očekivanja ulagača nisu dovoljno dobar razlog za jačanje kursa eura prema dolaru”, kazao je Frank.

Check Also

Novčanica od 10.000 dolara prodata za 480.000 dolara

Rijetka novčanica od deset hiljada američkih dolara iz perioda nakon sloma njujorške berze prije stotinjak …

Leave a Reply

Your email address will not be published.