Hrvatska: Svaki dan devet auta ukradu ili u njih provale

U Hrvatskoj je lani prijavljena 1361 krađa automobila, odnosno svaki dan je u prosjeku ukradeno 3,7 automobila. Razriješeno je 411 krađa, 362 auta su naknadno pronađena, a lopovi su u svom naumu uspjeli u 588 slučajeva.

Svaki drugi u Zagrebu

Gotovo svaka druga krađa dogodi se na području Policijske uprave zagrebačke (603). Druga je Splitskodalmatinska županija sa 194 krađa, a najmirniji mogu biti vlasnici vozila u Požeškoslavonskoj županiji gdje su lani zabilježene samo dvije krađe automobila.

I dalje se najviše kradu Volkswageni. Svaki treći ukradeni od dovršenih krađa (184 ukradena u 2012., od 588) bili su VW automobili. Drugi su italijanski automobili (Fiat, Alfa Romeo i Lancia) sa 66 ukradena, a treći je Opel sa 63. Lani su ukradena i četiri Porschea.

Ako krađama pridodamo i provalne krađe u automobile, kojih je lani bilo 1906, ispada da se svaki dan u Hrvatskoj ukrade ili bude provaljeno u devet automobila. Kako smanjiti rizik od krađe automobila? Osim uplate osiguranja ili kupovine garaže, postoji niz radnji kojima možete smanjiti rizik. Među one banalne, koje ipak neki čine, spada zaključavanje automobila i ako ga napuštate samo na trenutak.

Blokade i Gps lokator

Nikada ne ostavljajte ključeve ni dokumente u automobilu. Opasno može biti i ostavljanje ključeva nepoznatom mehaničaru ili peraču automobila. Takođe, stvari ostavljene na vidljivim mjestima u kabini automobila privlače kradljivce. Dakako preporučuje se i ugradnja nekog sistema zaštite. Na primjer, blokada mjenjača je jedna od najefikasnijih. Nude se i alarmni uređaji, šipka na upravljaču, kao i nešto skuplji, ali efikasni sistemi kao što su blokada upravljača ili ugradnja GPS uređaja pomoću kojeg se u svakom trenutku zna lokacija vozila. U svakom slučaju, bilo koji sistem zaštite bolji je od nikakvog, piše Večernji list.

Check Also

MMF: Nova faza ekonomske krize, nastaviti sa stimulacijama iz javnih sredstava

Kriza izazvana pandemijom ušla je u novu fazu koja će zahtijevati fleksibilnost u cilju “održivog …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *