Gubici u najvećoj slovenačkoj banci

Dodajte komentar

Najveća slovenačka banka, državna Nova Ljubljanska Banka (NLB), saopštila je da su joj u 2012. povećani gubici.

NLB navodi da joj je potrebno 400 miliona eura svježeg kapitala da bi ispunila zahtjeve evropskih bankarskih regulatora.

Zbog velikog obima rizičnih zajmova, prošle godine banka je evidentirala gubitak od 273,5 miliona eura, u odnosu na 239 miliona, koliko je izgubila 2011, saopštila je NLB, prenosi agencija Frans pres.

Banka dodaje da očekuje da će i ove godine ostati u minusu.

“Situacija u bankarskom sektoru Slovenije i u banci i dalje je veoma ozbiljna”, rekao je novinarima u Ljubljani izvršni direktor NLB Janko Mevlja.

Problemi u slovenačkim bankama, koje posrću pod teretom loših kredita, pokrenuli su spekulacije da će bivšoj jugoslovenskoj republici biti potrebna međunarodna finansijska pomoć.

Mevlja je kazao da je banci ove godine potrebno 400 miliona eura da bi ojačala odnos duga prema kapitalu sa sadašnjih 8,7 na devet odsto, u skladu sa zahtjevima Evropske bankarske agencije, prenosi b92.net.

Slovenija je u posjedu 86 odsto akcija NLB od decembra, kada je udio od 22 odsto kupila od drugog najvećeg akcionara, belgijske osiguravajuće i bankarske grupacije KBC. Do kraja godine, udio države u banci porašće na 90 odsto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *