Čelnik Bundesbanke: Devalvacija ne donosi rast

Jens Weidmann ponovio je ono što na gotovo svakoj konferenciji za medije ponavlja predsjednik Evropske centralne banke (ECB): da ECB ne može riješiti krizu, nego da to moraju učiniti vlade. One moraju voditi dugoročno održivu fiskalnu politiku. Političare je Weidmann upozorio da ne pokušavaju sniziti vrijednost eura.Weidmann se pozvao na istorijsku pouku da devalvacija valute ne povećava konkurentnost. Dodao je da bi, u slučaju da mnoštvo država pokuša sniziti vrijednost svoje valute, to završilo katastrofalno. Weidmann je uvjeren da euro nije ozbilno precijenjen.

Više od 1,34 dolara, koliko je euro vrijedi danas, bio je vrijedan tokom 42 od posljednjih 68 mjeseci, od početka maja 2007. do danas. U tom razdoblju vrijednost mu je kolebala između 1,2 i 1,6 dolara.

Jens Weidmann predsjednik je njemačke centralne banke i član savjeta Evropske centralne banke. Najglasniji je zagovornik monetarne politike koja stremi stabilnosti i sprečavanju pretjerane inflacije cijena potrošnih dobara, kakvu i sprovodi u Njemačkoj.

Check Also

Binance se povlači sa ruskog tržišta

Mjenjačnica kriptovaluta Binance povlači se s ruskog tržišta, nekoliko mjeseci nakon što su mediji izvijestili …

Leave a Reply

Your email address will not be published.