„Yu Briv” počeo gradnju druge faze marine Porto Montenegro

Dodajte komentar

Kotorska hidrograđevinska firma „Yu Briv” počela je dogradnju marine Porto Montengro, posao vrijedan preko 20 miliona eura, prenosi Radio Jadran.

U akvatorijumu jugozapadno od glave mola 1, započelo je zabijanje u morsko dno tri probna čelična stuba, na kojima će se oslanjati dio nove operativne obale tivatske marine.

Piloni dugi skoro četrdeset metara, nabavljeni u Holandiji, biće zabijeni u morsko dno do nailaska na čvrstu stjenovitu podlogu. U izvodjenju ovih radova asistiraju i specijalno obučeni protivminski ronioci Pomorskog odreda Mornarice Vojske Crne Gore. Jer, moguće je da se u slojevima mulja na dnu mora nalaze neeksplodirana ubojna sredstva.

– Sopstvenom hidrograđevinskom operativom smo počeli radove. Krenula je iz Holandije i isporuka cijevi za šipove dužine 40 m. Samo jedan šip je težak 13 tona. Treba da stignu sa dva do tri broda, a istovar će biti, u zavisnosti od slobdonog mjesta, u Jadranskom Brodogradilištu Bijela, Luci Zelenika, ili Luci Risan. Isporuku od 4500 tona cijevi, promjera 800 mm očekujemo u kontinuitetu sljedećih šest mjeseci – kazao je za Radio Jadran, direktor „Yu Briva”, Jovan Bujković.

Inače, druga faza razvoja marine u Tivtu, podrazumijeva proširivanje gatova 1 i 3 i izgradnju gata paralelnog sa gatom 4 i novog gata za snabdijevanje jahti gorivom. Završetak radova planiran je za proljeće 2014. Time će kapacitet tivatske marine biti povećan sa 250, na 470 vezova, prenosi Portal Analitika.

Posao se obavlja po idejnom rješenju kompanije “Marina Projects” iz Velike Britanije, a kotorski “YU Briv” ga je dobio na tenderu u oštroj konkurenciji više specijalizovanih hidrograđevinskih firmi iz Italije, Rumunije i Hrvatske.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *