Pariz: Žene sve više osnivaju firme

Dodajte komentar

U Francuskoj žene sve više osnivaju firme, objavio je francuski Institut za statistiku (INSEE), navodeći da su lane 38 odsto novootvorenih firmi osnovale žene.

Od decembra prošle godine, na čelu Udruženja za preduzetništvo više nije predsjednik, već predsjednica Frederik Klavel, što je svakako pozitivan signal upućen ženama koji podsjeća da preduzetništvo nije isključivo muški teren, piše francuski 20 minit.

Na osnovu podataka INSEE, u 2012. čak 38 odsto individualnih preduzeća pokrenule su žene, prema 34 odsto, deset godina ranije. One, takođe, čine 60 odsto novih rukovodilaca firmi u 2012, u oblasti obrazovanja, zdravstva i društvenih aktivnosti, i 57 odsto u sektoru kućnih usluga.

Poslednjih godina, razvoj društvenih mreža i ženskih klubova za podsticaj preduzetništva, kakvih danas u Francuskoj ima oko 50, doprinjeo je ohrabrenju žena da se upuste u ovu poslovnu avanturu, objašnjava Ksavier Kergal, generalni direktor Sajma preduzetništva koji se održava u Parizu, 6. i 7. februara 2013. godine.

Prostor za dalji razvoj ovog segmenta je još uvek širok, navodi list. Prema ispitivanju Instituta Tink (Think), 28 odsto Francuskinja je izjavilo da ima nameru da osnuje preduzeće, prenosi b92.net.

Međutim, treba poboljšati pristup finansijskim fondovima, a Vlada bi morala da pruži dodatnu, specifičnu pomoć projektima čiji su nosioci žene, smatra Kergal.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *