Evropska periferija privukla 100 mlrd eura

Dodajte komentar

Gotovo 100 milijardi eura sredstava iz privatnih fondova usmjereno je krajem prošle godine na tzv. periferiju eurozone, nakon što je Evropska centralna banka (ECB) podstakla ponovno ulaganje u zemlje pogođene krizom, piše Financial Times.

Ta sredstva odgovaraju otprilike 9 posto BDP-a Španije, Italije, Portugala, Irske i Grčke i prema izračunima holandske banke ING, označavaju povratak povjerenja ulagača u evropsku monetarnu uniju.Povratak kapitala ohrabrio je političare da počnu da razmišljaju kako je kriza u eurozoni gotova, a i predsjednik ECB-a Mario Draghi je nedavno govorio o “pozitivnim pomacima” u regiji.

No, priliv iz privatnih fondova za periferiju je skroman u poređenju s prošlogodišnjim odlivom, kada su se finansijska tržišta bojala raspada eurozone.

Ukupni neto prilivi u zemlje periferije u posljednja četiri lanjska mjeseca iznosili su 93 milijarde eura, prema podacima ING-a. U prvih osam lanjskih mjeseci iz tih je pet zemalja povučeno 406 milijardi eura ili oko 20 posto njihovog BDP-a. Godinu ranije je iz tih zemalja povučeno ukupno 300 milijardi eura.

“Ima još puno posla, ali ovo je značajna promjena toka kapitala“, rekao je Martin van Vliet, ekonomista iz ING-a. “Ako pogledate situaciju u prvih osam lanjskih mjeseci, bila je zastrašujuća. Povjerenje je teško dobiti, a lako izgubiti.”

S rastom potražnje za imovinom eurozone, pali su troškovi zaduživanja Španije i Italije, a ove godine je pojačano i izdavanje obveznice evropskog korporativnog i bankarskog sektora. Raspoloženje je drugačije nego početkom prošle godine, kada je izdavanje poraslo nakon što su banke dobile više od bilion eura jeftinih kredita od ECB-a, prenosi banka.hr.

“Ovaj optimizam nije nošen jeftinim novcem za domaće banke, već rastom povjerenja u eurozonu kao projekat, a značajan je broj ulagača izvan Europe” kaže Carl Norrey iz JPMorgana. “Sklapaju se ugovori kakve nismo mogli ni zamisliti prije dva mjeseca, a i narudžbe su u velikom porastu.”

Euro je u ponedjeljak na tržištu zabilježio najviši nivo od decembra 2011. No, neki su ulagači možda samo slijedili trend, a nisu uvjereni da se eurozona oporavlja”, kažu analitičari.

“Ulagače guraju u periferiju”, kaže Nigel Sillis, strateg u Baringsu. “Ako su vam rezultati loši, a zanemarili ste periferiju, možda ćete se odlučiti za ulaganju u tu regiju, iako smatrate da to nije dobro.”

Draghi je u septembru predstavio plan “direktnih monetarnih transakcija”, prema kojem bi ECB mogao kupovati obveznice država eurozone koje su prihvatili programe reformi.

Njegova je najava bila prekretnica, posebno za američke ulagače. “U Evropu se ponovo može ulagati”, rekao je Alasdair Warren iz Goldman Sachsa. “Potražnja za ugovorima sa Evropom je rijetko kada bila toliko snažna i izražena kao sada.”

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *