BP plaća još četiri milijarde dolara za Meksički zaliv

Dodajte komentar

Američki sudija odobrio je juče sporazum prema kojem naftni gigant British Petroleum (BP) pristaje da prizna krivicu za ubistvo bez predumišljaja i druge optužbe i da isplati četiri milijarde dolara zbog nesreće na naftnoj platformi u Meksičkom zalivu 2010. godine.

Više od 200 miliona galona nafte izlilo se za tri mjeseca u more poslije eksplozije na naftnoj bušotini u dnu zaliva, a poginulo je 11 radnika. To je bila jedna od najvećih ekoloških katastrofa u istoriji SAD.

Britanska kompanija je novembra prošle godine, sporazumom s američkim Ministarstvom pravde, pristala da prihvati krivicu za smrt radnika i za to što je lagala Kongres SAD o razmjerama katastrofe.

Kompanija bi mogla da plati još milijarde dolara kazne za štetne posljedice po životnu sredinu što današnji sporazum ne obuhvata.

Nizom vladinih istraga utvrđeno je da su BP i njegovi partneri na bušotini odgovorni za nesreću jer su radili tako da uštede vrijeme i novac na uštrb bezbjednosti.

U odvojenom procesu, BP se nagodio sa stanovnicima i drugima koji su pogođeni tom katastrofom. Prema procjeni naftnog giganta, ta nagodba će kompaniju koštati oko 7,8 milijardi dolara, prenosi Capital.

Po sporazumu u krivičnom postupku, BP će platiti kaznu od gotovo 1,3 milijarde dolara, Nacionalnoj fondaciji za ribu i divlje životinje isplatiće 2,4 milijarde dolara, a Nacionalnoj akademiji nauka 350 miliona dolara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *