Stečaj traže 204 vlasnika firmi

Dodajte komentar

U 297 predmeta lani, vlasnici preduzeća su tražili stečaj u 204 slučaja, dok su 93 zahtjeva podnijeli povjerioci, kazao je u razgovoru za Dan predsjednik Privrednog suda u Podgorici Dragan Rakočević.

“To upućuje na zaključak da sami vlasnici, kad shvate da ne mogu izmirivati ugovorene obaveze, posežu za stečajem”, rekao je Rakočević, ističući da se svega desetak planova reorganizacije uspješno sprovode.

Stečaj je, kako je kazao, uveden u 289 preduzeća, što je riješenost od 62 odsto, a od ukupno 15.565 predmeta, koliko je bilo u radu suda, riješeno je 12.372, odnosno preko 80 odsto.

Rakočević smatra da postoji potreba za donošeljem novog zakona o privrednim društvima.

“Važeći zakon je utemeljen na anglosaksonskom kontekstu i imao je cilj da osnivačima privrednih subjekata ostavi mogućnost što šireg i dobrog uređenja međusobnih odnosa. Sudska praksa je pokazala da to nije zaživjelo, jer su se osnivači oslonili na agencije i, bez obzira na specifičnosti privrednih djelatnosti u odlukama o osnivanju, imali identična rješenja, što je rezultiralo velikim brojem predmeta kod Privrednog suda koji su, po pravilu, složeni, dugotrajni i često za posledicu imaju gašelje preduzeća“, kazao je Rakočević, koji smatra da novi zakon treba usaglasiti sa evropskom tradicijom, piše Dan.

Treba, ističe, propisati mjere za zloupotrebe kod osnivanja preduzeća.

“Prisutna je praksa da osnivači u liku jedne ličnosti ili akcionarskih društava osnivaju druga preduzeća, a da pri tom ne likvidiraju postojeće, s ciljem izbjegavanja plaćanja poreza i doprinosa“, kazao je on.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *