Vlada Francuske revidira odluku o porezu od 75 odsto za bogate: Depardje požurio?

Dodajte komentar

Francuska vlada će donijeti novu odredbu o oporezivanju veoma visokih primanja.

Time će biti zamijenjena planirana, kojom je najavljena poreska stopa od 75 odsto. Da bi izbjegao plaćanje najavljenog poreza, glumac Žerar Depardje odrekao se francuskog državljanstva.

Vlada Francuske će “u roku od najviše mjesec dana” donijeti novu odredbu o oporezivanju veoma visokih primanja i tako zamijeniti planiranu koju je krajem decembra osporio Ustavni savet, saopštava kabinet premijera.

Vlada je u četvrtak demantovala mogućnost odustajanja od najavljene poreske stope od 75 odsto, što je najupečatljivija mjera programa koji priprema premijer Fransoa Oland.

“Za najviše mesec dana, biće ponuđeno novo rješenje”, obećala je u petak Vlada, promenivši stav. Po Palati Matinjon – sedištu prmijera, “vlada radi na mnogo odredbi”, prenosi b92.net.

“Sve mora biti pravno čvrsto i funkcionalno” u budućem poreskom propisu koji je unaprijed osporio Ustavni savet, kažu isti izvori.

Ustavni savjet je osporio planiranu poresku mjeru, jer se odnosila na pojedinačnog poreskog obveznika koji zaradi više od milion eura za godinu dana, a ne na domaćinstvo, kako je u ostalim slučajevima.

Radi se o najavljenom oporezivanju po stopi od 75 odsto samo prihoda obveznika koji prevazilaze milion eura godišnje.

Prema riječima ministra zaduženog za odnose sa Parlamentom, Alena Vidalija, Vlada razmatra “više linija” nove odredbe, da se vrati oporezivanju prihoda domaćinstva, ili odbitku poreza.

“Rekli smo da ćemo za sedam do osam nedjelja utvrditi tehničko rješenje i da će ono biti u sledećem zakonu o dopuni budžeta, aprila ili maja”, rekao je ministar za Er-Te-El.

Jedan od najbolje plaćenih francuskih glumaca Žerar Depardje (63) već je, zbog najave poreske stope od 75 odsto krajem prošle godine, zaprijetio da će se odreći državljanstva Francuske, a početkom januara je dobio državljanstvo Rusije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *