Belgijanci najštedljivija nacija Evrope

Najštedljivija nacija Evrope je Belgija, a slijede Holandija i Luksemburg.Kako dužnička kriza u Evropi traje sve duže, tako njeni stanovnici štede sve više.

Prema Eurostatu, ako se pogleda prosječno finansijsko bogatstvo domaćinstava, u koje spadaju stanje na bankarskim računima, depozitna štednja i vrijednost dionica i obveznica, onda je najštedljivija nacija Evrope Belgija.

Finansijsko bogatstvo domaćinstva u Belgiji, prema ovoj klasifikaciji, u 2012. godini u prosjeku iznosi više od 67 hiljada eura. Na drugom mjestu je Holandija, sa više od 61 hiljade eura. Dosta se štedi i u Luksemburgu. Domaćinstva iz ove zemlje su sa više od 60 hiljada eura zauzela treće mjesto.

Štedljivi su bili i Britanci, koji su sa 53 hiljade po domaćinstvu zauzeli četvrto, dok su švedska domaćinstva, uštedivši više od 47.700 eura, obezbijedili sebi peto mjesto.

Slijede Italija, Francuska i Njemačka, a pomalo iznenađujuće, s obzirom na krizu u tim zemljama, na devetom i desetom su Španija i Grčka.

Check Also

IRF organizuje konferenciju “Izvori finansiranja zelene i digitalne tranzicije i unapređenja infrastrukture sjevernog regiona”

Uz podršku Delegacije EU u Crnoj Gori i Kancelarije za evropske integracije, 29-30. novembra u …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *