Godišnja inflacija 5,1 odsto

Dodajte komentar

U novembru je u Crnoj Gori zabilježena deflacija od 0,1 odsto, a prema podacima Monstata, godišnja inflacija u decembru je iznosila 5,1 odsto.
– Pozitivne godišnje stope inflacije u decembru su zabilježene u grupama stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva 11,6 odsto, alkoholna pića i duvan 10,7 odsto, hrana i bezalkoholna pića 6,9 odsto, a negativne u grupama ostali proizvodi i usluge 2,6 odsto i pokućstvo i rutinsko održavanje stana 1,5 odsto – kazali su statističari. U Crnoj Gori je u decembru, drugi mjesec uzastopno, zabilježena deflacija, koja je, mjerena indeksom potrošačkih cijena iznosila 0,3 odsto, saopštili su iz Monstata i dodali da su najveći uticaj na mjesečnu stopu deflacije imali pad cijena goriva i maziva, obuće i odjeće, voća i povrća, kao i prevoznih usluga.
– Posmatrano po glavnim grupama, mjesečni pad cijena zabilježen je u grupama odjeća i obuća, kao i prevoz 1,7 odsto, pokućstvo i rutinsko održavanje stana 0,7 odsto, rekreacija i kultura 0,4 odsto, hrana i bezalkoholna pića 0,2 odsto, hoteli i restorani 0,1 odsto. Cijene su rasle u grupama stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva 0,6 odsto, zdravlje 0,2 odsto i komunikacije 0,1 odsto – navodi se u saopštenju i dodaje da su na nivou iz prethodnog mjeseca ostale cijene u grupama alkoholna pića i duvan, obrazovanje, ostali proizvodi i usluge, prenosi Dan.co.me.

U novembru pad potrošnje 
Deflacija je pojava suprotna inflaciji, a označava pad opšteg cjenovnog nivoa. Prema mišljenju stručnjaka, deflacija odgovara vlasnicima novca čija imovina postaje sve vrijednija, ali istovremeno smanjuje potrošnju, što dovodi do rasta nezaposlenosti i privrednih kriza. Kad do pada cijena dođe zbog rasta produktivnosti razvojem tehnike, tehnologije i organizacije, ili zbog smanjenja poreza to smanjenje je pozitivno za razvoj privrede i rast zaposlenosti, dok u svim ostalim slučajevima pad cijena dovodi do propasti pojedinih privrednih grana. Ako deflacija duže traje, dolazi do teških privrednih kriza, stagnacije i privredne depresije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *