Tri stvari zbog kojih žene ne treba da se izvinjavaju

Dodajte komentar

„Izvinite“, „oprostite“ ili „žao mi je…“ dio je vokabulara zrele, uravnotežene, samosvjesne osobe koja prepoznaje svoje greške, uči iz njih i to umije i da kaže. Na glas. I nije problem samo vokabular, već mentalni sklop koji voli da se izvinjava.

Nekim postupcima ne treba izvinjenje. Zašto biste se, recimo, izvinjavali, ako imate nadprosječan IQ ili u društvu apsolutno dominirate vještinom i sposobnostima.

Ovoga puta se obraćamo ženama i njihovim pogrešnim navikama da se izvinjavaju. Veoma je česta pojava da se izvinjavaju u poslu kada brže dođu do rješenja ili kada su u pravu, kada su uspješne ili jednostavno moćnije. Tri stvari zbog kojih dame nikako ne bi trebalo da se izvinjavaju bez obzira na posledice:…zato što su pametne. Psiholozi navode da se veoma inteligentne žene često izvinjavaju zato što su inteligentne. Prije svega na poslu. Na ponude za unapređenje će često pomisliti, pa i reći: “Mogu li ja to? Jesam li dovoljno pametna?“ Ovakve izjave vam kvare ugled sposobne, ambiciozne i uspješne žene. Nikada, nikada se ne izvinjavajte zbog svoje pameti. Ćutite i prihvatite unapređenje! Bez suvišnih reči.

…zato što su uspješne. Još jedan povod za izvinjavanje. Kada dobiju unapređenje i budu postavljene na visoke funkcije, često misle pa i kažu: “Ovo je isti posao kao i onaj koji sam obavljala ranije. Samo što sam dobila drugu titulu!“ Ako ste sličnih razmišljanja, znajte da niste postavljene na visoku funkciju da biste dobile novu vizit kartu ili bolju kancelariju, već zato što imate sposobnosti da radite odgovorniji i složeniji posao i zato što ste uspješne. Ovdje nema mjesta za izvinjenja.

…zato što su moćne. Primjer koji psiholozi navode su slučajevi žena koje su se našle na listama moćnih žena i koje su objektivno moćne. Neke od njih su na svoju „moć“ odgovorile: “Ali, to nije samo moje. Sve što sam postigla, postigla sam sa svojim timom.“ Ako se ovdje prepoznajete, prestanite sa ovakvom vrstom izvinjenja. Naravno da ste sve postignuto realizovale sa timom, ali ipak ste se vi našle na listama moćnih, nagrađenih i istaknutih poslovnih žena.

Savjet svakog psihologa za žene koje jako dobro umiju da se izvinjavaju za ono što jesu je da što prije postanu svjesne svojih mogućnosti čime će i steći samopouzdanje i postaviti sebe na mjesto u ovom svijetu koje im realno i pripada. Po zasluzi.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *