Problemi u Sjevernom moru i američka maloprodaja podigli cijene nafte

Dodajte komentar
Cijene barela nafte blago su porasle u srijedu na međunarodnim tržištima zbog problema s proizvodnjom na Sjevernom moru i solidnih podataka o prometu u američkoj maloprodaji, koji su podstakli nade u snažniju potražnju.
Na londonskom tržištu cijena barela sirove nafte porasla je 27 centi, na 110,57 dolara. Dan ranije zaključila je trgovanje u minusu od 1,58 dolara. U ugovorima za isporuke u martu cijene su bile niže 1,32 dolara.I na američkom su tržištu cijene porasle za skromnih 20 centi, na 93,48 dolara.

Tržišta je poduprlo zatvaranje cjevovoda u britanskom dijelu Sjevernog mora zbog zatvaranja naftne platforme Cormorant Alpha. To znači da je proizvodnja u Sjevernom moru smanjena za čak 90 hiljada barela dnevno.

“Zatvaranje cjevovoda u Sjevernom moru pritiskaju cijene nafte na londonskom tržištu. Prihod sa Sjevernog mora bio je u prošloj godini prilično nepouzdan a ti su prekidi rezultirali snažnim oscilacijama cijena”, tumači Jason Gammel iz Macquarieja.

 

Optimizam na naftnim tržištima prigušio je pak podatak o padu potražnje za novim automobilima u Evropi na najniži nivo od 1995., koji se nadovezao na jučerašnji izvještaj njemačke kancelarije za statistiku o najizrazitijem padu aktivnosti u njemačkoj ekonomiji u posljednjem tromjesečju 2012. u gotovo tri godine.

Ulagači sada očekuju objavu podataka o kineskom BDP, koji će biti objavljeni u petak a očekuje se da će pokazati ubrzavanje rasta u četvrtom tromjesečju na 7,8 posto, nakon sedam uzastopnih tromjesečju slabijeg rasta.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je danas na svojim internetskim stranicama da je cijena referentne korpe njene nafte u utorak iznosila 108,35 dolara i ostala gotovo na jednakom nivou kao prethodnog dana.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *