Istorija zaustavila ekonomski rast

Dodajte komentar

Glavni uzrok deficita električne energije od oko 30 odsto su dugogodišnji zastoj izgradnje sopstvenih izvora, ali i porast potrošnje u domaćinstvima, samtraju u Privrednoj komori Crne Gore.

Iz Privredne komore ističu da je naša zemlja, usljed niza istorijskih i društvenih okolnosti, nije uspjela ni približno da razvije svoje ekonomske potencijale.

Ipak, stvar bi mogle da poprave investicije u energetiku, koja ujedno predstavlja najveći potencijal crnogorske ekonomije kroz korišćenje obnovljivih izvora energije, kojih imamo u izobilju.

“Kašnjenja u izgradnji energetskih kapaciteta su evidentna, pa su uveliko probijeni rokovi naznačeni dugoročnom energetskom politikom Crne Gore i akcionim planom, što se posebno odnosi na projekat Termoelektrane Pljevlja druga faza, Hidrocentrala na Morači, Hidroelektrane Komarnica i Termoelektrane Maoče”, podsjećaju u Privrednoj komori.

Ističu da je takođe potrebno ubrzati aktivnosti na izgradnji malih hidroelektrana, gdje su date koncesije na 13 vodotoka, zatim vjetroelektrane, kao i pospješiti sistem korišćenja energije sunca, osobito kod domaćinstava, pišu Dnevne novine.

“S obzirom na nedostatak domaćih sredstava za ove, uglavnom, skupe projekte, neophodno je privući strane investitore, što se u ovom trenutku čini dosta realnim s obzirom na nedostatak električne energije kako u regionu jugoistočne Evrope, tako i u Evropi uopšte, kao i na činjenicu da će se raditi na postavljanju 400kV podmorskog interkonektiv nog kabla između Crne Gore i Italije. Neophodno je učiniti napore za povećanje konkurentnosti izgradnje novih proizvodnih kapaciteta u Crnoj Gori, u odnosu na ponude koje dolaze potencijalnim investitorima od zemalja u okruženju”, saopštili su iz PKCG.

“Poželjna situacija u budućnosti bi bila (što je i realno za očekivati) da povećamo nivo industrijske proizvodnje u Crnoj Gori, a da i pored toga imamo višak električne energije”, zaključili su u Privrednoj komori.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *