Najlegendarnija saga dva brenda+VIDEO

Dodajte komentar

Rivalstvo između dva najveća svetska proizvođača gaziranih napitaka, Koka-kole i Pepsija, traje više od vijeka.

Zapravo, to je jedna od najlegendarnijih priča ikad o borbi dvaju brendova u poslovnom svetu.

Portal CnnTees istražio je i hronološki napisao priču o borbi dva konkurenata koja uključuje sve što ste ikada željeli da znate o poznatim proizvođačima sokova, prenosi B92.

‘Saga’ započinje davne 1886. godine kada je Džon S. Pemberton razvio originalni recept za Koka-Kolu. Pepsi-Kola pojavila se 13 godina kasnije od strane farmaceuta Kaleba Bradhama.

U to je vrijeme Koka-Kola prodavala već oko milion litara napitka godišnje. Koka-Kola uskoro razvija svoju ‘kultnu’ bocu te se proširuje i na evropsko tržište. U međuvremenu, Pepsi je bankrotirao zbog Prvog svetskog rata, a osam godina kasnije se opet suočio s bankrotom, međutim ubrzo staje na svoje noge i povećava prodaju. 

Za vrijeme Drugog svetskog rata Pepsi povećava svoja marketinška ulaganja i počinje da prodaje svoje napitke u limenkama. Tokom pedesetih godina prošlog vijeka Koka-Kola se snažno fokusira na televizijsko oglašavanje, a Pepsi ih u tome prati, ne želeći da izgubi borbu. 1962. Koka-Kola izlazi na berzu, a uskoro lansira i novi brend – Sprite – koji ubrzo postaje jedan od najuspješnijih svjetskih brendova.

Spajanje sa proizvođačem grickalica, kompanijom Frito Lay, Pepsiju je donijelo brojne prednosti i značajno mu pomoglo, posebno u posljednjoj deceniji. S druge strane, Koka-Kola je ostala u području proizvodnje napitaka. Iako Pepsijevi brendovi napitaka možda nisu toliko jaki, posao s proizvodnjom snack hrane, tzv. grickalica im doslovno cvjeta.

Koka-Kola zauzima veći udio na tržištu napitaka, ali Pepsi zbog šireg opsega poslovanja zarađuje veće prihode. Svaki od brendova na svojoj strani ima cijele brigade poznatih ličnosti, koji su za svoj marketinški posao, naravno, jako dobro plaćeni.

Od početka osnivanja pa do dana, i Koka-Kola i Pepsi su provodili brojne promjene na izgledu svojih logotipa. Objeručke su prigrlili i popularnost digitalnih medija te iskoristili sve marketinške prednosti koje društvene mreže danas pružaju kompanijama.

http://www.youtube.com/watch?v=LVyzUe_U0Jg

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *