Likvidnost banaka poboljšana

Dodajte komentar

Prosječna likvidna sredstva banaka su u oktobru 2012. godine iznosila 441,9 miliona eura i bila su za 2,8 milion eura ili 0,6% viša nego u prethodnom mjesecu. U oktobru su koeficijenti likvidnosti za bankarski sistem u cjelini, na dnevnom i dekadnom nivou bili iznad propisanih minimuma.

Ukupno izdvojena obavezna rezerva banaka kod CBCG iznosila je 186,1 miliona eura na kraju oktobra, što je bilo manje za 0,01% u odnosu na prethodni mjesec, odnosno za 6,5% viša u odnosu na isti mjesec prethodne godine.

Od iznosa ukupno izdvojene obavezne rezerve, na računu obavezne rezerve u zemlji izdvojeno je 49,4%, u državnim zapisima 32,2%, a na računu Centralne banke u inostranstvu 18,3%.

U oktobru su sve banke iskoristile mogućnost izdvajanja dijela obavezne rezerve u obliku državnih zapisa. Tako su ukupno izdvojena sredstva u obliku državnih zapisa iznosila 60,0 miliona eura na kraju oktobra 2012. godine, navodi se u Biltenu CBCG.

Efektivna stopa obavezne rezerve, mjerena odnosom izdvojene obavezne rezerve i ukupnih depozita iznosila je 9,5% na kraju oktobra ove godine, dok je u istom mjesecu prethodne godine iznosila 9,4%.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *