Predstavljena nova novčanica od pet eura

Dodajte komentar

Predsjednik Evropske centralne banke (ECB) Mario Dragi predstavio je juče u Frankfurtu novu novčanicu od pet eura koja će biti u opticaju od 2. maja ove godine.

Na prvi pogled razlika između dosadašnjih novčanica od 5 apoena i novih je minimalna, na licu novčanice i dalje je slika trijumfalne kapije, a na poleđeni je iscrtana karta čitave EU, uključujući i zemlje van eurozone, kao što je Velika Britanija.

Razlika u novoj i staroj novčanici uočava se dodirom, jer su u novu novčanicu utisnute izbočene linije na desnom i lijevom rubu. Novina je i što je na novim novčanicama umetnut lik statogrčke boginje Evropa, dok je riječ euro zamijenjen simbolom eura. Lik boginje Evrope na novim novčanicama uzet je sa vaze stare 2000. godina iz muzeja „Luvr“ u Parizu. Ovo je druga serija novih novčanica od pokretanja evrozone 1999. godine.

Serija “Evropa“, na kojima je prikazana boginja na novim bezbjednosnim hologramima i vodenim žigovima, biće u narednih nekoliko godina uvođena u fazama širom evrozone, prenijela je agencija AP.

Inače, planira se i zamjena svih novčanica zaključno sa apoenima od 500 eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *