MMF: U Portugalu ima mnogo zaposlenih u javnom sektoru

Portugal bi trebalo da smanji broj zaposlenih u javnom sektoru i da snizi njihove plate i penzije kako bi uštedio četiri milijarde eura, predložio je MMF.

Portugalski dnevni list „Žornal de negosios“ navodi da prijedlozi MMF-a imaju za cilj da podrže napore vlade desnog centra, na čelu sa premijerom Pedrom Pasos Koeljom, za smanjenje javne potrošnje tokom ove i 2014. godine za četiri milijarde eura, putem primjene reformi državnog aparata koje je Koeljo najavio u oktobru.List navodi da MMF, u izvještaju sastavljenom u saradnji sa Svjetskom bankom i Evropskom komisijom, ističe da bi broj zaposlenih u portugalskom javnom sektoru trebalo da bude smanjen za oko 20 odsto, čime bi se ostvarila ušteda od 2,7 milijardi eura.

Onima koji budu zadržali posao u državnoj službi plate bi trebalo da budu smanjene za sedam odsto, čime bi se uštedjelo dodatnih 760 miliona eura, naveo je Fond.

Ta institucija je takođe predložila povišenje starosne granice za odlazak u penziju i uvođenje ovlašćenja vlade da prilagodi iznose penzija u skladu sa obimom budžeta.

Vlada u Lisabonu je zatražila stručni savjet MMF-a i Svjetske banke o tome kako da osmisli reforme. Premijer Koeljo smatra da prije primjene tih reformi treba održati nacionalnu debatu na tu temu.

Portugalu su u maju 2011. MMF i Evropska unija odobrili paket finansijske pomoći u vidu zajmova u iznosu od 78 milijardi eura.

Check Also

Turizam ne smije više da bude jedini oslonac razvoja

Ne samo turistička privreda već kompletna crnogorska ekonomija se, aktuelnim rječnikom, mora hitno staviti na …

One comment

  1. isto kao i u Crnoj Gori, previse je zaposlenih u drzavnoj administraciji. Siguran put do zaduzivanja…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *