Blagi rast industrijske proizvodnje u Njemačkoj

Njemačka industrijska proizvodnja u novembru je tek blago uvećana, ponajprije zbog oštrog pada proizvodnje energenata i potrošačkih roba, pokazali su u srijedu najnoviji podaci njemačkog ministarstva privrede.

Na mjesečnom nivou industrijska proizvodnja uvećana je za 0,2 odsto, najvećim dijelom podržana rastom proizvodnje kapitalnih dobara i jačanjem aktivnosti u graditeljskom sektoru, objavilo je njemačko ministarstvo.

Slabašni rast u ministarstvu pripisuju padu proizvodnje energenata za 3,3 odsto i 2,2-procentnom padu u segmentu proizvodnje potrošačkih roba.Rast industrijske proizvodnje u najvećoj evropskoj ekonomiji daleko je slabiji nego što su očekivali ekonomisti u Reutersovoj anketi, procjenjujući rast od čak jedan odsto.

„Nakon slabog početka četvrtog tromjesečja 2012., industrijska proizvodnja privremeno se stabilizovala. Ipak, u četvrtom tromjesečju ostaće ispod nivoa iz prethodnog tromjesečja“, dodaje se u saopštenju njemačkog ministarstva ekonomije.

Ministarstvo je ujedno revidiralo podatak za oktobar koji sada pokazuje pad industrijske proizvodnje za dva odsto, nasuprot prvobitno procijenjenom padu od 2,6 odsto, prenose agencije.

Podaci o industrijskoj proizvodnji najnoviji su u nizu važnih ekonomskih podataka, uključujući one o industrijskim narudžbama, izvozu i uvozu za mjesec novembar, koji su redom bili slabiji nego što se očekivalo.

Check Also

Otvorena renovirana ekspozitura Podgoričke banke u Moskovskoj ulici u Podgorici

Nakon uspješno realizovanih radova na adaptaciji objekta i njegovom opremanju, ekspozitura Podgoričke banke u Moskovskoj …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *