Godišnje sa kartica 'nestane' 1,5 mlrd. evra

Dodajte komentar

Evropski građani izgube svake godine gotovo 1,5 milijardi eura zbog krađe novca sa svojih debitnih i kreditnih kartica.

Evropski policijski ured (EUROPOL) upozorava da su te krađe najčešće u Sjedinjenim Državama jer neki američki bankomati nisu u potpunosti usklađeni s globalnim sigurnosnim standardom koji se temelji na čip tehnologiji, poznatijim kao EMV.– Zbog tog fenomena, i manjka posebnih sporazuma o naknadi gubitaka koje uzrokuju slabije zaštićeni terminali, većinu tereta gubitka izazvanog takvim prevarama snose izdavači kartica iz EU-a – prenosi business.hr.

Organizovane bande kradu novac koristeći iste tehnike i u Dominikanskoj Republici, Kolumbiji, Rusiji, Brazilu i Meksiku. Pritom su izložene malim rizicima jer vlasti nemaju dovoljne pravne temelje za borbu protiv takvih prekograničnih kaznenih dela.

Evropski građani su žrtve prevara sa kreditnim karticama i prilikom kupovine na internetu.

Sigurnosne mere za online kupovinu koje bi trebalo da spreče kriminalce u krađi ličnih podataka, broja kreditnih kartica i drugih osetljivih informacija postale su unosno podzemno tržište. Krađu takvih podataka industrija retko objavljuje kako bi zaštitila svoj ugled.

– U većini takvih slučajeva količina kompromitovanih kartičnih podataka je značajna i kreće se u stotinama hiljada ili milionima, omogućujući kriminalcima da podatke prodaju na internetu – upozorava Europol.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *