Banke i dalje trguju zlatom u Turskoj uprkos američkom protivljenju

Dodajte komentar

Banke i dalje trguju zlatom u Turskoj, uprkos američkom protivljenju sve snažnijoj trgovini u kojoj Turska od Irana kupuje plin za zlato, što Teheranu omogućava da se nosi s međunarodnim sankcijama, rekli su bankari u utorak.

“I dalje normalno radimo. Provjeravamo sve transakcije i identitet klijenata, ali nismo dobili nikakvu posebnu zabranu povodom transakcija zlata”, rekao je viši dužnosnik jedne banke u Turskoj koji je zbog osjetljivosti te teme zatražio da ostane neimenovan.

Turska je u prvih 11 mjeseci 2012. povećala izvoz zlata na 6,5 milijardi dolara s 54 miliona dolara 2011., nakon što su SAD pojačale sankcije Iranu zbog njegova spornog nuklearnog programa.

Turska je najveći kupac iranskog prirodnog plina, ali zbog sankcija ne smije Iranu plaćati u dolarima ili eurima. Zato plaća turskim lirama koje Teheranu vrlo malo koriste na međunarodnom tržištu, ali su idealne za kupovinu zlata u Turskoj.

To se ne kosi s postojećim zapadnim sankcijama, a Teheranu pomaže da održi finansijsku stabilnost iako je isključen iz većeg dijela svjetskog bankarskog sastava.

Turski ministar gospodarstva Zafer Caglayan prošlog je tjedna rekao da će se prodaja zlata Iranu nastaviti, jer cijelu trgovinu provodi privatni sektor, a ne država prema državi, pa ne potpada pod sankcije.

Trgovina se odvija tako da kuriri lete s milijunima u prtljazi od Istanbula do Dubaija, odakle se zlato prebacuje u Iran, rekli su Reutersu dobro obaviješteni izvori.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *