Zatvara se najstarija banka u Švajcarskoj

Najstarija banka u Švajcarskoj Vegelin biće zatvorena nakon što je priznala krivicu pred sudom u Njujorku po optužbi da je pomagala Amerikancima da izbjegavaju plaćanje poreza.

Banka Vegelin, osnovana 1741. godine, pristala je da plati američkim vlastima 57,8 miliona dolara. U saopštenju se navodi da će poslije isplate banka prestati da posluje.

Banka je priznala da je više od 100 američkih državljana preko nje utajilo 1,2 milijarde dolara od poreske službe u periodu od skoro 10 godina, prenio je Bi-Bi-Si.

Sjedište banke je u malom švajcarskom gradu Sent Galen, a ona je počela da radi 35 godina prije potpisivanja američke deklaracije o nezavisnosti.

Ovo je prva strana banka koja je priznala krivicu za utaju poreza u SAD. Ostale švajcarske banke su u posljednjih nekoliko godina počele da onemogućavaju Amerikancima otvaranje ofšor računa.

Američki državni tužilac Prit Barara izjavio je da je banka Vegelin „uskočila i popunila prostor koji je nastao kada su ostale švajcarske banke prekinule spornu praksu pod pritiskom američkih vlasti“.

Oto Bruderer, jedan od članova uprave ove banke, rekao je da je svjestan činjenice da je ponašanje banke u prošlosti bilo „pogrešno“.

Banka je na početku sudskog procesa tvrdila da ona podliježe švajcarskim zakonima, pošto ima filijale samo u svojoj zemlji, ali je kasnije priznala krivicu. Još nije poznato da li će američke vlasti krivično goniti članove uprave Vegelina.

Check Also

Ziraat bank Montenegro zapošljava: Glavni službenik za informacionu bezbjednost

Ziraat bank Montenegro AD raspisuje oglas za izbor:   Glavni službenik za informacionu bezbjednost – 1 …

Leave a Reply

Your email address will not be published.