Garancije KAP-u, rizik za rebalans budžeta

Dodajte komentar

Rebalans budžeta neće se moći izbjeći ni ove godine smatraju ekonomski stručnjaci, a kao glavni razlog navode aktiviranje garancija datih KAP-u kao i loše budžetske projekcije.

Aleksandar Damjanović iz SNP-a ocjenjuje da će do rebalansa neminovno doći zbog propusta u budžetskim projekcijama.

“Ono što je sigurno je da Vlada do sada nije imala sreće sa planiranjem budžeta. Za 2011. godinu po završnom računu planirala je deficit od 2,4, on je bio 5, 7 odsto, planirala je zaduženje 150 miliona manje nego što je morala da se zaduži, potrošila je oko 80 miliona državnih depozita. Prema tome planirani budžet na način na koji je do sada planiran kao i ovaj sada ne uliva povjerenje da će biti ostvaren”, saopštio je Damjanović.

Iako je Svjetska banka za narednu godinu predvidjela ekonomski rast od 0,9 odsto, Vladine projekcije su optimističnije i predviđaju rast od dva ipo odsto.

Da bi se ti planovi ostvarili država će se dodatno zadužiti 250 miliona eura. Ako se ostvare Vladine projekcije, Damir Šehović iz SDP-a, smatra do rebalansa neće doći.

“Smatram da ta procjena Vlade može biti realna ukoliko ne budemo imali vanredne vremenske prilike kao što smo imali tokom 2012. godine, kada smo samo po osnovu toga izgubili jedan ipo odsto BDP-a i ukoliko se pokaže opravdanom pretpostavka da ćemo imati 10 odsto stranih direktnih investicija u odnosu na BDP. Ukoliko se te dvije projekcije pokažu opravdanim onda smatram da neće biti potrebe za rebalansom budžeta”, saopštio je Šehović.

Budžetom za narednu godinu predviđen je i dodatni porez na bruto zarade veće od 400 eura, tako da će se umjesto sa devet plate oporezovati 12 odsto.

Budžetom je predviđeno i zamrzavanje penzija u ovoj godini. Na taj način država planira da uštedi 30 miliona eura.

Uvođenje dodatnog poreza na plate već je izazvalo negodovanje sindikalaca ali i privrednika koji smatraju da bi ta mjera mogla dovesti do zatvaranja pojedinih malih i srednjih preduzeća.

Sve to, kako ocjenjuje novinarka Jadranka Rabrenović, neće biti dovoljno da do rebalansa ne dođe.

“Tim budžetom nijesu predviđene garancije KAP-u koje će se aktivirati sigurno. Znači prvo ćemo morati da uvrstimo te garancije KAP-u pa ćemo eventualno morati da uvrstimo, ako se odlučimo za gradnju autoputa uz pomoć države, barem dionice od Podgorice do Mateševa i na kraju negdje pred kraj godine ćemo morati da vidimo kako je išlo sakupljanje poreza i mogućnost povećanja PDV-a. Tako da su s moje strane najmanje tri rebalansa budžeta”, saopštila je Rabrenović.

Ministar finansija Radoje Žugić nedavno je rekao da je budžet izraz realnog stanja i okruženja, da je održiv i sa elementima fiskalnog prilogađavanja.

Ukoliko ipak dođe do rebalansa ove godine država bi bila četvrti put od 2009. prinuđena na taj korak.

Prošle godine rebalans je urađen zbog, kako je objašnjeno iz Vlade smanjenja troškova u iznosu od 16 miliona kao i zbog uvođenja novih mjera za povećanje prihoda za 23 miliona, dok su analitičari kao pravi razlog navodili aktiviranje garancija datih KAP-u.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *