Država se zadužuje kod Erste i Societe Generale Montenegro banke

Dodajte komentar

Vlada Crne Gore ovlastila je ministra finansija Radoja Žugića da zaključi kreditne aranžmane vrijedne do 40 miliona eura sa Erste i Societe Generale Montenegro bankom SGM, kako bi se obezbijedio novac za servisiranje obaveza do kraja godine i stvaranje fiskalne rezerve za prvi kvartal 2013.

U saopštenju Ministarstva finansija navodi se da je taj vladin resor u prethodnom periodu komunicirao sa većim brojem bankama radi iznalaženja najboljeg načina zaduživanja, odnosno najpovoljnijeg kreditora.

“Ministarstvo finansija je, nakon opsežnog istraživanja i kompariranja svih mogućnosti za zaduživanje, odnosno razmatranja ponuđenih uslova, identifikovane su dvije banke kao najpovoljniji kreditori, i to Erste i SGM banka. Nakon zaključenja ugovora, Ministarstvo finansija će javnosti prezentovati uslove kreditnih aranžmana sa ove dvije banke“, saopšteno je iz Ministarstva.

Dodaje se da je ove  godine Crna Gora otplatila oko 233 miliona eura obaveza, uključujući i aktiviranje garancije Kombinata aluminijuma Podgorica u iznosu od 23,4 miliona eura.

“Pomenute obaveze isplaćene su iz redovnih budžetskih prihoda, kao i iz zaključenih kreditnih aranžmana, čija je vrijednost, u toku ove godine, iznosila 262,9 miliona eura. Podsjetićemo da je rebalansom budžeta za 2012. godinu bilo planirano zaduživanje u iznosu od 308 miliona eura, tako da je preostali, Zakonom definisan iznos zaduženja do kraja godine između 40 i 50 miliona eura“, navedeno je u saopštenju, prenosi CdM.me.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *