Za primjenu solarne energije u turizmu potrebna 33 miliona eura

Dodajte komentar

Za potpunu primjenu solarne energije u turizmu neophodno je 33 miliona eura, saopštio je direktor Crnogorskog centra energetske efikasnosti Dražen Karadaglić i dodao da je projekat „Solarna energija u turističkom sektoru”, kojim se promoviše ulaganje u tu vrstu energije, uspješno realizovan.

– Deficit električne energije u Crnoj Gori najizraženiji je u avgustu, kad nedostaje 377 megavat sati. Primjenom solarne energije, mogli bi uštedjeti deset odsto struje – kazao je Karadaglić na presu povodom završetka projekta, realizovanog uz pomoć njemačke vlade. On je dodao i da su urađena četiri detaljna energetska pregleda, za po dva velika i mala hotela, koji su pokazali da je period povraćaja investicije oko sedam godina.

Na prezentaciji je saopšteno i da je pilot studija o korišćenju solarne energije za hlađenje pokazala da, zbog postojećih cijena struje u Crnoj Gori, ta tehnologija još nije dovoljno atraktivna za investitore. Očekuje se, međutim, da će zbog opšteg trenda rasta cijena struje, kao i sve jeftinije solarne tehnologije, to biti tehnologija budućnosti. Predstavnik Njemačkog društva za međunarodnu saradnju Simon Bergman, smatra da uprkos niskim cijenama struje u Crnoj Gori postoji značajan prostor za energetsku efikasnost, piše Dan.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *