U KAP-u smanjuju plate za 250 eura

Dodajte komentar

Izvršni direktor Kombinata aluminijuma Jurij Moisejev obavijestio je radnike da će im smanjiti decembarsku platu za oko 30 odsto, jer nema 1,8 miliona eura koliko je potrebno za zarade 1.200 zaposlenih.

Moisejev je rekao da mu fali 300.000 hiljada eura za plate i naveo da će smanjiti zarade, međutim mi to nećemo dozvoliti“, rekao je Danu predsjednik sindikata Aluminijuma Rade Krivokapić i pojasnio da kolektivni ugovor jasno i eksplicitno kaže da se odluka o smanjenju zarada ne može donijeti jednostrano.

“Od sindikata sigurno neće dobiti saglasnost za smanjenje plata radnicima jer je to za nas neprihvatljivo“, poručio je Krivokapić, koji mu je juče poslao pismo u kojem ga je o tome obavijestio.

Za zaposlene bi smanjenje fonda za plate od 300 hiljada, značilo da će svaki primiti oko 250 eura manje. Prosječna plata u KAP-u sa toplim obrokom i prevozom iznosi 915 eura, gako da je 250 eura blizu 30 odsto prosječne plate u KAP-u.

Krivokapić je podsjetio da Rusi duguju radnicima više od tri miliona eura za stambeni fond i 150 hiljada zbog neizdvajanja jedan odsto na obračunate brugo zarade, radi finansiranja sindikalnih akgivnosti koje služe za pomoć i liječenje radnika.

“Poslodavac ne plaća utrošenu električnu energiju i duguje Elektroprivredi 60 miliona eura, zadužio je fabriku sa preko 300 miliona eura i sada hoće da dovede u pitanje zarade zaposlenih“, kazao je Krivokapić i naglasio da to neće dozvoliti.

KAP je u oktobru smanjio proizvodnju za polovinu, i tada je Moisejev najavio da će slati radnike, koji su neraspoređeni, na prinudne odmore jer ne može da isplati zarade za svih 1.200 zaposlenih.

Situacija u KAP-u je izuzetno loša i trenugno se čeka ishod pregovora Vlade sa Toščelikom i HGL-om, koji su zainteresovani da naslijede Ruse.

Vlada pokušava od februara da raskine ugovor sa CEAK-om, međugim za to im treba saglasnost Rusa. Pregovori sa Turdima i Njemcima traju nekoliko mjeseci, i prema nezvaničnim informacijama ušli su u zavrpšu fazu. Ostalo je još da se riješe pitanja garancija za gradnju sopstvenog izvora i subvencije koje će Vlada plaćati dok se ne izgradi drugi blok ili termoelektrana na Maoču.

Zainteresovani investitori pregovaraju i sa Rusima uporedo i ako bi se dogovorili sa obje strane, Vlada bi ispunila skupštinske zaključke iz februara i raskinula ugovor sa Rusima.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *