25,3 miliona eura za otpuštene radnike Evrope

Dodajte komentar

Evropski fond za prilagođavanje globalizaciji izdvojio je 25,3 miliona eura za pomoć otpuštenim radnicima u Evropi, od čega skoro 12 miliona eura za radnike francuske kompanije PSA Peugeot Citroen, objavila je Evropska komisija.

Sa ovim sredstvima, koje je tražilo pet pogođenih zemalja pomoćiće se ukupno 4.722 radnika da ponovo nađu zaposlenje.

Od ukupne sume 11,9 miliona eura izdvojeno je za pomoć radnicima otpuštenim u kompaniji PSA Pežo Sitroen, i pomoći će 2.089 osoba.

Prema sindikalnim izvorima PSA predviđa da više od 11.000 radnih mjesta bude zatvoreno između maja 2012. i sredine 2014. godine.

Ostatak sredstava Fonda za prilagođavanje biće podijeljen između otpuštenih radnika iz fabrike AstraZeneka u Švedskoj, 54 holandske firme u sektoru izgradnje, irske firme Talk Talk, 35 španskih proizvođača metalskih proizvoda i brodogradilišta i firme Zalko Aluminijum Zeland u Holandiji.

„Evropski fond je efikasan istrument za pomoć radnicima otpuštenim zbog izmjena strukture svjetske trgovine. On se takođe pokazao korisnim poslije otpuštanja usljed ekonomske krize“, navodi se u saopštenju evropskog komesara za zapošljavanje i socijalna pitanja Lasla Andora, prenosi Capital.ba.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *