Povećan broj siromašnih

Dodajte komentar

U Crnoj Gori raste broj siromašnih koji mjesecno troše manje od 175 eura, saopštio je Monstat koji bilježi i sve veći jaz između bogatih i siromašnih.

Linija siromaštva povećana je sa 170 na 175 eura, dok je procenat onih koji troše manje od tog iznosa porastao sa 6,6 na 9,3 odsto.

Povećanje siromaštva dovodi do rasta nejednakosti ukazuju statističari i navode da je najsiromašniji dio stanovništva smanjio svoju potrošnju, dok je najbogatiji dio populacije povećao svoj udio u ukupnoj potrošnji sa 34,5 na 36,5 odsto.

Siromaštvo je i dalje najizraženije na sjeveru zemlje gdje je tri puta veće od centralnog i južnog dijela Crna Gore, pokazuje analiza Monstata. Stopa siromaštva na sjeveru iznosi 17,6 odsto i u tom dijelu Crne Gore živi više od četvrtine ukupnog stanovništva, ali i polovina siromašnih.

Siromaštvo raste i u gradovima i na selu, a najveća stopa siromaštva zabilježena je kod domaćinstava sa sedam i više članova, dok je rizik od siromaštva najmanji kod domaćinstava čiji su nosioci zaposleni ili penzioneri.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *