Štednja u slovenačkim banakama pala nakon višegodišnjeg rasta

Nakon niza godina kontinuiranog rasta štednih uloga građana, u Sloveniji se ove godine bilježi manji pad, pa je štednja domaćinstava u tri najveće domaće banke u prvih devet mjeseci ove godine pala za 360 miliona eura, a samo od juna do septembra depoziti građana na štednim računima u Novoj Ljubljanskoj banci (NLB) smanjili su se za 190 miliona eura, navodi u ponedjeljak ljubljanski dnevni list “Dnevnik”.

U NLB-u, navodi list, navode pak da stanje na štednim računima građana u njihovoj banci “polako i postupno raste”, pokušavajući riječima ublažiti stvarno stanje na bankarskom tržištu, navodi list.

Druge slovenačke banke priznaju da dolazi do blagog pada štednje slovenačkih domaćinstava koja je tradicionalno bila visoka. Uzrok promijenjenog trenda štednje građana list tumači posljedicama krize, rastom nezaposlenosti i restrikcijama plata, ali i odlijevanjem dijela štednje u poslovnice stranih banaka koje djeluju u Sloveniji jer je povjerenje u domaće banke u padu.

Prema podacima za 2011. godinu koje su slovenačka centralna banka i statistički zavod objavili uz ovogodišnji svjetski dan štednje, Slovenija se sa bruto štednjom prosječnog domaćinstva od 11,9 posto raspoloživog dohotka uvrštava na deveto mjesto u Evropskoj uniji. Prva je Njemačka čija domaćinstva uštede 16,7 posto raspoloživog dohotka.

Bruto štednja slovenačkih domaćinstava u odnosu na raspoloživi dohodak bila je najviša 2006. godine, kad je iznosila visokih 17,5 posto, dok je prosjek u EU-u bio 11 posto, prenosi Seebiz.eu.

Check Also

Cijena nafte biće 100 dolara po barelu početkom sljedeće godine

Investiciona banka “Morgan Stenli” je podigla prognozu cijene nafte za prvi kvartal 2023. sa ranije …

Leave a Reply

Your email address will not be published.