USS traži da se preispita privatizacija “Centra” iz Igala

Dodajte komentar

Unija slobodnih sindikata (USS) i Sindikalna organizacija AD „Centar“ zatražili su od Savjeta za privatizaciju da hitno formira radnu grupu koja će biti zadužena za preispitivanje kupoprodajnog ugovora tog preduzeća koje je 2007. godine kupio konzorcijum HLT fonda i HTP Primorje. Hotel Centar zapošljava 55 radnika.

Na konferenciji za novinare je rečeno da zbog sukoba u konzorcijumu koji treba da upravlja hotelom ni jedna stavka privatizacionog ugovora nije ispoštovana, nije bilo investicija, isplata dividende, a radnici koji su sindikalno organizovani su poslati na kolektivni godišnji odmor.

Generalni sekretar USS Srđa Keković je rekao da ako nije ispoštovan investicioni ciklus ugovor o privatizaciji mora biti raskinut te da se sada ne zna ko je većinski vlasnik hotela.

“Menadžment kojeg nema ko da kontroliše i dalje upravlja. Ako nam se ovakve privatizacije dešavaju u turizmu koji je strateška razvojna grana, možemo misliti kakvo je stanje u drugim oblastima”, kazao je on.

Keković je kazao da je Savjet za privatizaciju još u oktobru, na zahtjev USS, donio odluku o preispitivanju te privatizacije ali da radna grupa još nije formirana. Rekao je i da će se USS obratiti inspekciji rada kako bi radnike hotela Centar zaštitili od antisindikalne borbe.

Predsjednica sindikalne organizacije Rajka Miljanić je istakla da je ignorisan svaki njihov pokušaj uspostavljanja socijalnog dijaloga, a da su pritisci na njih počeli kada su se obratili USS.

“Od tada se dio članstva isčlanio, poslali su nas na odmor, a povlašćeni radnici koji su u drugom sindikatu rade i dobijaju punu platu”, objasnila je Miljanić i dodala da njih sindikat broji 20 članova.

Predstavnica sindikata Vesna Milošević je kazala da je u hotel Centar trebalo uložiti više od četiri miliona eura ali da osim tehničkog održavanja drugih investicija nije bilo.

“Investicioni ciklus je istekao u januaru 2011. godine i 220 akcionara čeka, a svi zajedno smo obespravljeni”, rekla je Milošević.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *