HSBC-u kazna od 1,9 milijardi dolara za pranje novca

Dodajte komentar

HSBC, najveća banka Evrope, morat će platiti 1,9 milijardi dolara da riješi spor sa američkim vlastima oko pranja novca.

Banka je optužena za prenos milijardi dolara u ime država kao što je Iran, koji je pod sankcijama, te za transfer novca meksičkih narkokartela kroz američki finansijski sistem.

Pod onim što se naziva ugovor odložene optužbe, ova finansijska institucija je optužena za kršenje Akta bankarske tajne i Akta trgovine sa neprijateljem.

Londonska banka kaže da je sarađivala s istražiteljima ali da su to povjerljive informacije. Osoblje za sprovođenje zakona kaže da do sporazuma o kazni može doći već u utorak.

U julu je Trajni podkomitet za istraživanja američkog senata objavio izvještaj prema kojem je HSBC dozvoljavao klijentima da premještaju sumnjiva sredstva iz Irana, Meksika, Kajmanskih otočja, Saudijske Arabije i Sirije.

Isti mjesec je HSBC priznao da loše kontroliše pranje novca. Dio dogovora podrazumijeva i priznanje kršenja Akta bankarske tajne i Akta trgovine s neprijateljem, javlja Wall Street Journal, prenosi Seebiz.eu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *