Neizvjesno hoće li OTP pristati na odlaganje rate za KAP

Dodajte komentar

OTP banka nastoji da u skladu sa zakonima Crne Gore i evropskim normama pronađe adekvatno rješenje u vezi sa otplatom kredita od 49,6 miliona eura koji je Kombinat aluminijuma podigao uz garanciju Vlade, saopšteno je „Danu” iz te mađarske banke.

–Poštujemo zakonske i bankarske tajne i u interesu svih poslovnih partnera ne komentarišemo predmete koji su u toku. Stoga ćemo po okončanju pregovora sa Vladom oko rate kredita KAP-a dostaviti informaciju hoćemo li odložiti naplatu ili aktivirati garanciju – kazali su „Danu” u OTP banci.

OTP banka trenutno pregovara sa Vladom oko rate kredita od 25,2 miliona eura, koja je trebalo da bude isplaćena mađarskoj banci sredinom mjeseca. KAP, koji je smanjio proizvodnju za polovinu i treći kvartal završio sa minusom od 44,5 miliona eura, obavijestio je Vladu prije tri sedmice da nema para za ratu i tražio od Ministarstva finansija da pošalje zahtjev OTP banci za odlaganje rate do marta iduće godine. To odgovara i Vladi, jer bi u slučaju da OTP banka aktivira granciju morali jednokratno iz budžeta da isplate ili 25,2 ili 49,6 miliona eura, plus prispjele kamate.

Vlada čeka da se OTP izjasni hoće li odložiti plaćanje rate, pa da zvanično pošalje zahtjev. Garancije KAP-u su izdate na osnovu ugovora o poravnanju 2009. godine. Ruski CEAK je na račun KAP-a tada podigao tri kredita od ukupno 130 miliona eura kod OTP, Dojče i VT banke. Do sada su Rusi otplatili sedam miliona eura kredita, dok je Vlada, zbog toga što CEAK nije htio da da saglasnost za preuzimanje kredita, u aprilu platila Dojče banci 23,4 miliona eura. Zbog toga je sredinom godine rađen rebalans budžeta i uvedene su takse od jednog eura na SIM kartice, električna brojila i kablovsku televiziju, a Vlada očekuje da se do kraja iduće godine po tom osnovu u budžet slije oko 14 miliona eura. Za prva tri mjeseca budžet se od taksa popunio za 3,5 miliona eura.

Ekonomski analitičari su saglasni da će Vlada morati da poveća PDV za dva do tri procenta ukoliko OTP aktivira garanciju, bilo da je ona 25 miliona eura ili 50 miliona, jer je već uvela takse i zadužila se kod stranih banaka.

Rusi već tražili 60 miliona

Pored Dojče banke, kojoj je zbog aktiviranja garancija iz budžeta isplaćeno 23,4 miliona, aktiviranje garancija je tražila i ruska državna VT banka, kod koje je podignut kredit od 64 miliona, a Vlada je garant za 60 miliona. Prva rata kredita kod VT banke od 20 miliona eura stiže na naplatu 2014. godine, zbog čega Rusi nisu mogli da naplate kredit ove godine. Jedini način da naplate 60 miliona eura prije 2014. jeste da se u KAP-u uvede stečaj. Tada bi pale sve garancije, a ukoliko se ne bi mogle namiriti iz stečajne mase, bile bi plaćene iz budžeta.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *