Toščelik preuzima KAP nakon formiranja Vlade

Dodajte komentar

Toščelik je postigao načelan dogovor sa Ministarstvom ekonomije oko preuzimanja Kombinata aluminijuma Podgorica KAP, koji uključuje subvencionisanje struje u naredne četiri godine, ali će se sa konačnim potpisom i objelodanjivanjem ugovora sačekati dok novi premijer Milo Đukanović ne formira Vladu, kazalo je Danu više izvora bliskih Vladi.

Iz resora ministra ekonomije Vladimira Kavarića nijesu ni potvrdili ni demantovali informaciju da je načelan dogovor sa Toščelikom postignut, već su kazali da su u svakodnevnoj komunikaciji sa potencijalnim investitorima, kako bi im pružili sve informacije, dako bi formirali ponude u skladu s očekivanjima Vlade.

“To se prije svega odnosi na snabdijevanje električnom energijom i investicije. Ministarstvo će, kada dobije zvaničnu ponudu u formi koja bi bila prihvatljiva za Vladu o tome obavijestiti javnost“, navodi se u odgovorima Ministarstva ekonomije.

Izvori Dana navode da će time Đukanoviću biti omogućeno da šesti premijerski mandat započne rješenjem jednog od gorućih problema ekonomije, ali i da ispravi grešku koju je počinio kad je sa vlasnikom CEAC-a Olegom Deripaskom dogovorio prodaju KAP-a za 48,5 miliona eura prije sedam godina.

Četvorogodišnje subvencije za struju, prema saznanjima Dana, kretaće se između 40 i 80 miliona eura, zavisno od dogovorenog obima proizvodnje, odnosno 10 do 20 miliona godišnje. Toliko će biti potrebno vremena da se izgradi drugi termoblok u Pljevljima. U završnoj fazi su i pregovori o izgradnje termobloka.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *