Španija prodaje nacionalizovanu Banco de Valencia

Dodajte komentar

Španska vlada dogovorila je prodaju Banco de Valencia, jedne od četiri banke koje je nacionalizovala u protekloj godini, što je korak naprijed prema sređivanju bankarskog sektora u toj zemlji.

Banku će preuzeti Caixabank, treća najveća španska banka, za simbolični 1 euro, saopštili su iz španskog fonda za spas banaka, prenosi Wall Street Journal.

Plan je da se sve četiri nacionalizovane banke dokapitalizuju, nakon čega će ih država prodati ili snažno srezati, piše Banka.hr

Prema juče postignutom dogovoru Španski fond za spas banaka, koji finansira vlada, a njime upravlja centralna banka, će u Banco de Valencia ubrizgati 4,5 milijardi eura, nakon čega će mreža od oko 400 poslovnica, zajedno s depozitima i preostalim zajmovima, biti prebačena u vlasništvo Caixabank.

Fond će takođe preuzeti dio preostalih potencijalnih gubitaka Bank of Valencia.

Vijesti o prodaji objavljene su samo dan prije nego EU iznese uslove koje ove četiri banke moraju ispuniti u zamjenu za 37 milijardi eura pomoći. Oni će uključivati zatvaranje poslovnica, hiljade otkaza i gubitke za ulagače koji su vlasnici dužničkih papira i povlašćenih dionica tih banaka. Pomoć iz EU je dio zajma vrijednog 100 milijardi eura koji je sa Španskom dogovoren u junu.

Španska centralna banka je u utorak objavila da je odobrila planove za restrukturiranje te četiri banke, što je nužan korak za dobijanje novca od EU. Finansijsku injekciju će dobiti još i Bankia, NCG Banco i Catalunya Bank. Restrukturiranje je u srijedu odobrila i EU.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *