Fitch snizio rejting Sonyja i Panasonica na smeće

Dodajte komentar

Kreditna agencija Fitch snizila je na nivo smeća rejtinge japanskih kompanija Sony i Panasonic, koje su ostvarile rekordne gubitke, kao razlog navodeći slabi oporavak tržišta televizora.

Rejting Sonyja je srezan za tri nivoa s BB-, s negativnim izgledom, piše u saopštenju iz agencije, prenosi Bloomberg. Panasonicov je dugoročni rejting smanjen na BB, takođe s negativnim izgledom.

Iz Fitcha su rekli da su ove kompanije u problemima zbog snažnog jena i slabih ekonomskih okruženja u Japanu i inostranstvu. Dva najveća japanska proizvođača TV-a, kao i manji Sharp, pogođeni su slabom potražnjom i sve većom konkurencijom od strane Samsunga i Applea.

“Ozbiljniji oporavak će biti spor zbog kompanijinog gubitka čelne pozicije na tržištu ključnih proizvoda”, rekli su iz Fictha o Sonyju. Rezanje Panasonicovog rejtinga odražava smanjenu konkurentnost i lošije prihode.

Portparoli dviju kompanija rekli su da ne komentarišu promjene rejtinga.

Dionice Sonyja, Panasonica i Sharpa pale su ove godine na Tokijskoj berzi na najniže nivoe u 30 godina, jer ulagači ne vjeruju da se kompanije mogu oporaviti od velikih gubitaka.

Porasli su im i troškovi zaduživanja na tržištu korporativnih obveznica zbog rekordnih gubitaka. Moody's  je snizio rejtinge ovih kompanija na najnižu investicijsku razinu u studenome, u Sonyjevom slučaju navodeći pad potražnje za televizorima i kamerama.

Sony je ostvario gubitak od 15,5 milijardi jena (188 miliona dolara) u tromjesečju koje je završilo u septembru, iako su analitičari u anketi Bloomberga očekivali dobitak. Kompanija je početkom novembra objavila da za čitavu godinu očekuje neto prihode od 20 milijardi jena. Sony je u svakoj od protekle četiri godine ostvario gubitak.

Panasonic je najavio neto gubitak od 765 milijardi jena za fiskalnu godinu koja završava 1. marta. Biće to drugi najveći gubitak u istoriji kompanije, nakon 772 milijardi ostvarenih u protekloj godini. (banka.hr)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *