FED ponovo pokreće program kupovine obveznica

Dodajte komentar

Američka Uprava federalnih rezervi (Fed) će u decembru, kako se očekuje, pokrenuti novi program kupovine državnih obveznica.

FED to radi u pokušaju da podstakne zapošljavanje u toj najvećoj svjetskoj privredi.

Namjera je da kupovina obveznica dovede do sniženja dugoročnih troškova zaduživanja u cilju podsticaja potrošnje i jačanja privrede, a očekuje se da bi nakon toga usljiedilo i veće zapošljavanje, prenijela je agencija AP, pozivajući se na zapisnike sa sastanka Fed-a održanog 23. i 24. oktobra.

Najavljeno je takođe da će ta centralna banka pokrenuti novi program kupovine državnih zapisa, kako bi on zamijenio program koji ističe krajem godine.

Za vrijeme trajanja aktuelnog programa, Fed je prodavao kratkoročne obveznice i koristio ta sredstva za kupovinu dugoročnih obveznica u istoj vrijednosti.

Kad aktuelni program istekne, Fed-u će ponestati kratkoročnih hartija od vrijednosti za prodaju. Bilješke sa sastanka ukazuju na to da će zvaničnici Fed-a na sastanku sljedećeg mjeseca zamijeniti postojeći program novim, kako bi mogli da nastave da kupuju dugoročne obveznice. (capital.ba)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *